witam mam pytanie, jestem funkcjonariuszem policji i miałem wypadek w słuzbie potknąłem się na schodach w pracy i jak czytałem wcześniej zeby był to uznany wypadek w służbie musi wystąpić czynnik zewnętrzny? czyli jak sam sie potknę na schodach to nie bedzie czynnik zewnętrzny? jak powinienem sformułowac to w raporcie ze szedłem po schodach potknąłem sie i doznałem urazu kolana
wypadek w pracy- potknięcie na schodach
Założył POL2012, 27 marca 2012 · 490 wyświetleń
POL2012 napisał(a):
witam mam pytanie, jestem funkcjonariuszem policji i miałem wypadek w słuzbie potknąłem się na schodach w pracy i jak czytałem wcześniej zeby był to uznany wypadek w służbie musi wystąpić czynnik zewnętrzny? czyli jak sam sie potknę na schodach to nie bedzie czynnik zewnętrzny? jak powinienem sformułowac to w raporcie ze szedłem po schodach potknąłem sie i doznałem urazu kolana
2) Jest to czynnik zewnętrzny. Wyrok S.N. z dn. 15 czerwca 1980 r. III PR 33/80 „Przyczyną zewnętrzną w rozumieniu art. 6 ustawy wypadkowej z 12.VI.1975 r. może być nawet niefortunny odruch pracownika - jego nieskoordynowane poruszenie się. Wyłączenie przyczyny zewnętrznej byłoby uzasadnione tylko wtedy, gdyby istniały podstawy do ustalenia, że wypadek pracownika został spowodowany jego schorzeniem łączącym się np. ze skłonnością do omdleń lub zakłóceń równowagi”.
a jak będą sie pytac o co sie potknąłem? to co mam powiedziec ?
POL2012 napisał(a):
a jak będą sie pytac o co sie potknąłem? to co mam powiedziec ?
2) Pkt 1.