cyru77 Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Witam kilka dni temu byłem uczestnikiem wypadku.Ze wstępnych ustaleń policji wynika że to ja byłem sprawcą wypadku ale mam kilka pytań.Wypadek wyglądał następująco wyjeżdzając z drogi podporządkowanej ujechałem jakieś 50mi od tyłu wjechał we mnie z dużą prędkością motocykl.wezwałem policje i pogotowie. Motocyklista został odwieziony do szpitala.W Toku oględzin okazało się że kierujący motocyklem nie miał uprawnień do prowadzenia motocykla oraz był lekko wczorajszy.Po kilku godzinach okazało się że motocyklista uciekł ze szpitala.1) Czy gdyby okazało się że ja jestem sprawcą wypadku (wymuszenie pierwszeństwa)motocyklista może starać sie o odszkodowanie z oc gdy nie miał uprawnień do kierowania ?2) Czy jest szansa na przemianowanie sprawy z wapadku na kolizję i co ewentualnie trzeba zrobić w tym kierunku?Pozdrawiam z czekam na odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 27 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 cyru77 wrote:Witam kilka dni temu byłem uczestnikiem wypadku.Ze wstępnych ustaleń policji wynika że to ja byłem sprawcą wypadku ale mam kilka pytań.Wypadek wyglądał następująco wyjeżdzając z drogi podporządkowanej ujechałem jakieś 50mi od tyłu wjechał we mnie z dużą prędkością motocykl.wezwałem policje i pogotowie. Motocyklista został odwieziony do szpitala.W Toku oględzin okazało się że kierujący motocyklem nie miał uprawnień do prowadzenia motocykla oraz był lekko wczorajszy.Po kilku godzinach okazało się że motocyklista uciekł ze szpitala.1) Czy gdyby okazało się że ja jestem sprawcą wypadku (wymuszenie pierwszeństwa)motocyklista może starać sie o odszkodowanie z oc gdy nie miał uprawnień do kierowania ?2) Czy jest szansa na przemianowanie sprawy z wapadku na kolizję i co ewentualnie trzeba zrobić w tym kierunku?Pozdrawiam z czekam na odpowiedzi1) Tak- może;2) Kwalifikacja prawa czynu zależy wyłącznie od doznanych obrażeń ciała- poniżej 7 dni to wykroczenie, powyżej 7 dni to przestępstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi