kaziniow Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Dostarczenie dokumentów do PZU 27 kwiecień 2012r. otrzymanie orzeczenia 4 maj 2012 . Miałem wypadek przy pracy 28 02 2011- skręcenie i naderwanie stawów i wiązadeł obręczy barkowej i jak sie okazało dopiero po 4 miesiącach jak zaczęła mi drętwieć ręka od barku do kciuka wysłano mnie do neurologa okazało sie że mam uszkodzone 2 nerwy pachowy i barkowy byłem na zwolnieniu 182 dni potem skierowano mnie na zasiłek rehabilitacyjny na 4 miesiące orzeczenie bez komisji i wydaje mi sie że 4 % za tyle męki to lekka przesada. Czy mogę się odwołać jesli tak to jak to zrobić ??? Prosił bym o szybką odpowiedz .DZIĘKUJE Z GÓRY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 kaziniow wrote:Dostarczenie dokumentów do PZU 27 kwiecień 2012r. otrzymanie orzeczenia 4 maj 2012 .Miałem wypadek przy pracy 28 02 2011- skręcenie i naderwanie stawów i wiązadeł obręczy barkowej i jak sie okazało dopiero po 4 miesiącach jak zaczęła mi drętwieć ręka od barku do kciuka wysłano mnie do neurologa okazało sie że mam uszkodzone 2 nerwy pachowy i barkowy byłem na zwolnieniu 182 dni potem skierowano mnie na zasiłek rehabilitacyjny na 4 miesiąceorzeczenie bez komisji i wydaje mi sie że 4 % za tyle męki to lekka przesada.Czy mogę się odwołać jesli tak to jak to zrobić ???Prosił bym o szybką odpowiedz .DZIĘKUJE Z GÓRY.1) Tak- można składać odwołanie od decyzji T.U. oraz złożyć wniosek do ZUS o ponowną komisję z uwagi na nowe wynikłe z wypadku urazy. Odwołanie powinno zawierać oznaczenie zaskarżonej decyzji, określenie i zwięzłe uzasadnienie zarzutów i wniosków oraz podpis ubezpieczonego albo jego przedstawiciela ustawowego lub pełnomocnika. Zgodnie z art. 12 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2002 r. Nr 199, poz. 1673 ze zm.) jednorazowe odszkodowanie przysługuje w wysokości 20 % przeciętnego wynagrodzenia za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z zastrzeżeniem art. 55 ust. 1. Jeżeli wskutek pogorszenia się stanu zdrowia stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu będący następstwem wypadku przy pracy lub choroby zawodowej, który był podstawą przyznania jednorazowego odszkodowania, ulegnie zwiększeniu co najmniej o 10 punktów procentowych, jednorazowe odszkodowanie zwiększa się o 20 % przeciętnego wynagrodzenia za każdy procent uszczerbku na zdrowiu przewyższający procent, według którego ustalone było to odszkodowanie, z zastrzeżeniem art. 55 ust. 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziniow Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Morze mi ktoś podać wzór wniosku o odwołanie od orzeczenia PZU bo jestem całkiem zielony w pisaniu takich wniosków nie wiem nawet jak to zacząć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 kaziniow wrote: Morze mi ktoś podać wzór wniosku o odwołanie od orzeczenia PZU bo jestem całkiem zielony w pisaniu takich wniosków nie wiem nawet jak to zacząć . Odwołanie pisze się własnymi słowami. Odwołanie powinno zawierać oznaczenie zaskarżonej decyzji, określenie i zwięzłe uzasadnienie zarzutów i wniosków oraz podpis ubezpieczonego albo jego przedstawiciela ustawowego lub pełnomocnika. Innymi słowy w lewym górnym rogu strony kartki A4 proszę wpisać swoje dane osobowe i dane do korespondencji, w prawnym górnym rogu zaś datę i miejscowość, poniżej na środku karki "Odwołanie od decyzji PZU S.A. z dn. (...) w sprawie nr (...). Dalej pisać z czym się nie zgadzamy i o co wnosimy, na końcu data i podpis. Pisma składa się przez dziennik podawczy za zwrotnym potwierdzeniem na kserokopii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziniow Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Dziękuje bardzo za pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 kaziniow wrote: Dziękuje bardzo za pomoc . Proszę bardzo- w razie jakichkolwiek wątpliwości proszę śmiało stawiać pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malgos42 Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 witam serdecznie....jestem po wypadku który miałam w pracy 16.09.2011,,doznałam trókostkowego złamania lewej nogi..w szpitalu leżałam 12 dni ..zabieg operacyjny i płytki...zwolnienie trwało 158 dni...nie miałam jednego dnia rehabilitacji a więc musiałam wrócić do pracy... zus przyznał mi 17 % długotrwałego uszczerbku na zdrowiu... a pzu 3% !!!!gdzie jest tutaj sprawiedliwość?może mi ktoś doradzi co dalej ?chcę zaskarżyć pzu o moim zdaniem jaja jakie sobie zrobili...pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 malgos42 wrote:witam serdecznie....jestem po wypadku który miałam w pracy 16.09.2011,,doznałam trókostkowego złamania lewej nogi..w szpitalu leżałam 12 dni ..zabieg operacyjny i płytki...zwolnienie trwało 158 dni...nie miałam jednego dnia rehabilitacji a więc musiałam wrócić do pracy... zus przyznał mi 17 % długotrwałego uszczerbku na zdrowiu... a pzu 3% !!!!gdzie jest tutaj sprawiedliwość?może mi ktoś doradzi co dalej ?chcę zaskarżyć pzu o moim zdaniem jaja jakie sobie zrobili...pozdrawiam...1) Trzeba porównać tabelę uszczerbku na zdrowiu którą posługuje się ZUS i PZU;2) Pkt 10- przed złożeniem odwołanie proszę zażądać doręczenia orzeczenia lekarza orzecznika, tabel oceny trwałego uszczerbku na zdrowiu oraz decyzji. Można też przedstawić orzeczenia ZUS i powołać się na podobieństwo tabel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malgos42 Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 dziękuje bardzo za pomoc.. przyznam jednak że nie mam nawet decyzji .. na konto wpłynęły mi tylko pieniądze...juz minał tydzień a ja nie wiem od jakiej decyzji tak naprawdę mam sie odwołac????do jakiego numeru decyzji... dzwonię do pzu ale tam mi nikt nie potrafi udzielić odpowiedzi ,każą czekac,ale termin odwołania nie jest długi...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 malgos42 wrote: dziękuje bardzo za pomoc.. przyznam jednak że nie mam nawet decyzji .. na konto wpłynęły mi tylko pieniądze...juz minał tydzień a ja nie wiem od jakiej decyzji tak naprawdę mam sie odwołac????do jakiego numeru decyzji... dzwonię do pzu ale tam mi nikt nie potrafi udzielić odpowiedzi ,każą czekac,ale termin odwołania nie jest długi...pozdrawiam 1) Zażądać na piśmie za potwierdzeniem na kserokopii doręczenia na piśmie decyzji, orzeczenia lekarza orzecznika oraz tabeli oceny trwałego uszczerbku na zdrowiu. Co do terminu odwołania to odwołanie można składać aż do czasu przedawnienia roszczenia, które wynosi co do zasady min. 3 lata. Natomiast wskazywanie w decyzji terminu 14 dni to tylko wewnętrzny wymysł T.U. i jest nieważny z mocy prawa. Tylko termin 14 dni na sprzeciw jest zgodny z prawem, gdyż tutaj obowiązuje inna procedura odwoławcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek1661348290 Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Witam serdecznie. 3 tygodnie temu na chodniku zostałem potrącony przez rowerzystę (który uciekł) i upadłem na bark. Doznałem zwichnięcia stawu barkowego. Wezwałem policję ale nie udało się znaleźć tego chłopaka, więc chciałbym uzyskać odszkodowanie z mojego PZU. Jakiej kwoty mogę się spodziewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Witam serdecznie, wiele zależy od rodzaju polisy NNW jaką ma Pan zawartą (każdy ubezpieczyciel ma wiele różnych wariantów). Radziłabym odszukać Ogólne Warunki Ubezpieczenia i sprawdzić w tabeli uszczerbku jaki procent uszczerbku na zdrowiu jest przyznawany przy urazie zwichnięcia stawu barkowego. Zwyczajowo ZUS czy ubezpieczyciele OC przyznają następujące % uszczerbku przy zwichnięciu stawu barkowego - zmiany niewielkiego stopnia -> prawy bark 1-5 % a lewy 1-3% - zmiany średniego stopnia -> prawy bark 5-15% i za lewy 3-12% - znaczne zmiany -> bark prawy 15-25% a lewy 12-20% Jednakże tak jak pisałam wiele zależy od zapisów Pana umowy oraz od samego urazu, leczenia, konieczności odbycia operacji czy rehabilitacji i stanu zdrowia po leczeniu. Radzę więc zgłosić szkodę do PZU i poczekać na odpowiedź. W razie niekorzystnej decyzji można się od niej odwołać i walczyć o dopłatę. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu poprzez zgłoszenie albo odpowiedź na forum. Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi