Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

PZU - propozycja odszkodowania czy się zgadzac czy nie ?

adagia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o informację czy za złamanie kostki podudzia lewego bez przemieszczenia, oraz skręcenie stawu skokowego lewego kwota 2700 zl zaproponowana przez PZU bez lekarza orzecznika jest wystarczająca? Mam ubezpieczenie grupowe typu "P Plus" za każdy 1% trwałego uszczerbku na zdrowiu wysokośc świadczenia = 450 zł.

Nadmieniam fakty , że o kwocie odszkodowania zostałam poinformowana telefonicznie .

Nie wiem co mam robić zgadzać się czy nie? Jezeli się nie zgodzę będę skierowana do lekarza orzecznika. Proszę o podpowiedzi co robic ???

adagia wrote:
Proszę o informację czy za złamanie kostki podudzia lewego bez przemieszczenia, oraz skręcenie stawu skokowego lewego kwota 2700 zl zaproponowana przez PZU bez lekarza orzecznika jest wystarczająca? Mam ubezpieczenie grupowe typu "P Plus" za każdy 1% trwałego uszczerbku na zdrowiu wysokośc świadczenia = 450 zł.
Nadmieniam fakty , że o kwocie odszkodowania zostałam poinformowana telefonicznie .
Nie wiem co mam robić zgadzać się czy nie? Jezeli się nie zgodzę będę skierowana do lekarza orzecznika. Proszę o podpowiedzi co robic ???
Z podanych danych wynika, że uznano 6 % uszczerbku na zdrowiu. Proszę zwrócić się do PZU o nadesłanie orzeczenia i dopiero po jego analizie podjąć decyzję co do ewentualnego badania przez lekarza orzecznika.

Kancelaria Prawna AnLex wrote:
adagia wrote:
Z podanych danych wynika, że uznano 6 % uszczerbku na zdrowiu. Proszę zwrócić się do PZU o nadesłanie orzeczenia i dopiero po jego analizie podjąć decyzję co do ewentualnego badania przez lekarza orzecznika.
Popieram powyższą wypowiedź. Dodam jeszcze, że przyznana kwota najprawdopodobniej nie jest ugodą (jednak proszę o to dopytać), tak więc przyjęcie jej nie blokuje możliwości wniesienia odwołania.

adagia wrote:
1) Zawsze należy przyjąć ową kwotę i składać odwołanie. Natomiast jeśli chodzi o podpisanie ugody i zrzeczenie się dalszych roszczeń to już inna sprawa;

2) Pkt 1;

3) Wydaje się, że przyznana kwota jest za niska.

Zgodnie z art. 450 k.c. wierzyciel nie może odmówić przyjęcia świadczenia częściowego, chociażby cała wierzytelność była już wymagalna, chyba że przyjęcie takiego świadczenia narusza jego uzasadniony interes.

• 2 tygodnie później...

Witam

nie zgodziłam się na tą kwotę 2700PLN . Pani skierowała sprawę do ORZECZNIKA , który zaocznie orzekł stopień uszczerbku na zdrowiu ( na podstawie tylko dokumentów). Nie mam jeszcze oficjanego pisma ale pieniązki już mam i jest to kwota mniejsza od tej wczesniejszej niz proponowano.

Mianowicie 2 250 PLN z tego wyniaka ze przyznali mi najniższy stopien uszczerbku na zdrowiu tj 5 %. Przy takim złamaniu procent uszczerbku jest od 5 % do 15% , dodatkowo miałam skręcenie stawu skokowego jak widać za to nie przyznali mi zadnego % uszczerbku na zdrowiu.

co mam w tej sprawie zrobić. Uważam że to jest totalne oszustwo!!!

Proszę o rady

dziekuję

adagia wrote:
Witam

nie zgodziłam się na tą kwotę 2700PLN . Pani skierowała sprawę do ORZECZNIKA , który zaocznie orzekł stopień uszczerbku na zdrowiu ( na podstawie tylko dokumentów). Nie mam jeszcze oficjanego pisma ale pieniązki już mam i jest to kwota mniejsza od tej wczesniejszej niz proponowano.
Mianowicie 2 250 PLN z tego wyniaka ze przyznali mi najniższy stopien uszczerbku na zdrowiu tj 5 %. Przy takim złamaniu procent uszczerbku jest od 5 % do 15% , dodatkowo miałam skręcenie stawu skokowego jak widać za to nie przyznali mi zadnego % uszczerbku na zdrowiu.
co mam w tej sprawie zrobić. Uważam że to jest totalne oszustwo!!!

Proszę o rady
dziekuję
Można złożyć odwołanie. Wcześniej proszę zażądać orzeczenia lekarza orzecznika, tabel na podstawie której dokonano oceny trwałego uszczerbku na zdrowiu oraz decyzję.

• 7 lat później...
Na skutek wypadku doznałem bardzo poważnych urazów, mianowicie złamania mostka i 3 żeber, noga i miednica. Ubezpieczyciel PZU proponuje mi ugodę, jest to w sumie ok 50 tys. zł. Zastanawiam się czy zgadzać się na taką propozycje? Chyba warto?

Dzień dobry,

Ugoda jest procesem mającym na celu zawarcie pewnego rodzaju kompromisu między Poszkodowanym a Ubezpieczycielem i tym samym zakończenia likwidacji szkody na drodze polubownej (z pominięciem etapu sądowego). Kompromis charakteryzuje się tym, że obydwie strony idą tutaj na pewne ustępstwa, tj. TU wypłaca z reguły nieco więcej niż przy normalnym trybie likwidacji (bez ugody) a Poszkodowany otrzymuje mniejszą kwotę, niż otrzymałby, np. w sądzie. Tym samym obydwie strony są mniej lub bardziej usatysfakcjonowane i unikają długotrwałego oraz kosztownego procesu. Niestety zdarza się, że TU proponuje zawarcie ugody w takiej wysokości, która nie rekompensuje doznanej szkody w wystarczającej części. Najczęściej zdarza się to w przypadkach bardzo poważnych obrażeń, gdzie kwota wypłaty musiałaby być bardzo wysoka. TU najczęściej liczy na to, że Poszkodowany znając koszty oraz czas postępowania w sądzie zrezygnuje z tej drogi i tym samym wyrazi zgodę na propozycję, TRACĄC TYM SAMYM MOŻLIWOŚĆ DOCHODZENIA ROSZCZEŃ Z TYTUŁU DANEJ SZKODY NA PRZYSZŁOŚĆ. Bardzo ważne jest aby pamiętać, że ugoda definitywnie zamyka sprawę i uniemożliwia powrót do niej, nawet w przypadku ujawnienia nowych okoliczności.

W związku z powyższym w przypadku wątpliwości co do złożonej przez TU propozycji, ZAWSZE warto skonsultować temat ze specjalistą, gdyż prawie każda ugoda jest zaniżona. Przyznane czy też możliwe do uzyskania kwoty zależą zarówno od rodzaju urazu, jego stopnia jak i rokowań co do leczenia i ewentualnych negatywnych następstw w przyszłości.

Tym samym, aby w pełni ocenić proponowaną Panu kwotę ugody, konieczne byłoby zapoznanie się z całością dokumentacji w Pana sprawie. W przypadku wymienionych urazów , tj złamania mostka, żeber, nogi i miednicy istotne jest też przede wszystkim JAKIE to były złamania (w którym miejscu, proste/stabilne, skomplikowane, z ograniczeniem ruchomości, z powikłaniami itd.?). To wszystko ma decydujący wpływ na wysokość wypłaconej kwoty.

Przykładowo przy urazach klatki piersiowej (od złamania żeber do uszkodzenia serca): można uzyskać od 2000 – 180.000 zł, przy urazach kończyn górnych (od uszkodzenia ścięgien, złamań aż do utraty kończyny): od 2000 – 140.000 zł, natomiast przy uszkodzeniu miednicy w zależności od stopnia urazu i jego następstw od 1500 - 90000zł. Jak widać "widełki" mogą być tutaj bardzo szerokie, dlatego też zawsze stopień uszczerbku oraz roszczenie możliwe do uzyskania powinien ocenić specjalista.

Każdy przypadek należy tutaj traktować indywidualnie a przyznane kwoty mogą się różnić zasadniczo, w zależności od konkretnego przypadku osoby pokrzywdzonej. Tak samo jak sam procent uszczerbku, równie istotne są m.in: jego charakter konsekwencje na przyszłość, wiek poszkodowanego, jego zawód oraz wiek.

W celu głębszego zapoznania się z tematyką urazów powypadkowych i uszczerbku na zdrowiu oraz kwestią postępowania ugodowego, zachęcam do zapoznania się z artykułami zawartymi w naszym poradniku:

https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/urazy-powypadkowe-a-wysokosc-zadoscuczynienia/

https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/uszczerbki-za-urazy-nogi-stopy-kostki-podudzia-kolana-uda-i-stawu-biodrowego/

https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/urazy-miednicy-ich-podzial-przyczyny-objawy-oraz-powiklania-uszczerbek/

https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/czy-warto-podpisac-ugode-z-ubezpieczycielem-oc-po-wypadku/

Pozdrawiam,

Izabela Stryjewska

Izabela Stryjewska

Campter Odszkodowania kom. 690 622 575, mail: i.stryjewska@campter.pl

ul. Oświęcimska 7 42-700 Lubliniec

www.campter.pl

Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania