Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie ręki w nadgarstku PTU(Problem)

dansomi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, złamałem rękę w nadgarstku na WF w szkole w ubiegłym roku, ręka mnie nie bolała. O złamaniu dowiedziałem się dopiero 2 miesiące później jak ręka zaczęła mnie boleć i zrobiliśmy rentgena. Okazało się że mam cystę na kości łódeczkowatej i zaczęła się rehabilitacja która trwała 1.5 roku. Jestem ubezpieczony przez szkole w PTU na 9000zł, złożyłem wszystkie papiery na odszkodowanie i czekałem aż do dziś. Dzisiaj wchodząc na konto bankowe zauważyłem większą sumę pieniędzy(nastolatek nie ma wielkich pieniędzy więc różnica została szybko zauważona. Dostałem 90zł czyli 1%, ręka mnie nadal boli przy pisaniu na klawiaturze, przy ćwiczeniach i przy pracach domowych oraz pisaniu gdyż jest to ręka prawa czyli dominująca, oczywiście zaznaczyłem wszystko w papierach. Moja mama jest lekarką na komisjach i powiedziała że 500zł powinni mi dać, ona sama miała to samo złamanie lecz lewej ręki(nie dominującej) i leczyła się jakiś rok i 8 miesięcy. Mama miała ostatnio komisję i wczoraj przyszedł list że dostała 1500zł odszkodowania przy ubezpieczeniu na 10000zł, lecz mama jest ubezpieczona przez zakład pracy w PZU.

Dla mnie 90zł to śmieszne pieniądze, moja mama mówi to samo że są niepoważni i że już wierzy w te wszystkie zabobony o PTU że za mało wydają. Czy mogę jakoś się starać o większą sumę? Czy według was mam szanse na większą sumę czy 90zł to wystarczająco dużo? Jak mogę się starać o większą sumę to jak?

Wysokość sumy ubezpieczenia nie jest tak ważna jak tabela % uszczerbku. Widocznie w Twojej polisie PTU za tego typu obrażenia należy się 1%... Należy z uwagą przeczytać OWU dołączone do polisy i sprawa powinna się rozwiązać.. W przypadku problemów proszę pisać, z pewności coś poradzimy :)

A rok temu złożyłem papiery o złamanie nadgarstka lewego podczas weekendu grając z kuzynem doznałem przeprostu 2 stopnia(złamanie), lecz wtedy byłem w szpitalu na obdukcji i rentgenie, dostałem szynę, następnie gips. Leczenie zakończyło się po 2 miesiącach i dostałem 330zł(też troche zaniżone) a to 90 zł to nawet nie pokrywa kosztów dojazdu(bilety autobusowe), ksero wszystkich papierów oraz wysłanie listów(jestem jakieś 10 zł na minusie =[).

Jestem trochę lalikiem, co to OWU? Jakiś regulamin, papier na którym jest napisane jaki % szkody się dostaje? Otrzymam go w sekretariacie szkoły(ubezpieczenie zbiorowe) czy szukać na stronie PTU?? Ogólnie to PTU to jakiś przekręt i chwast na rynku ubezpieczeń, brat miał problem z dostaniem odszkodowania za stłuczkę(winowajca ubezpieczony w PTU).

dansomi wrote:
A rok temu złożyłem papiery o złamanie nadgarstka lewego podczas weekendu grając z kuzynem doznałem przeprostu 2 stopnia(złamanie), lecz wtedy byłem w szpitalu na obdukcji i rentgenie, dostałem szynę, następnie gips. Leczenie zakończyło się po 2 miesiącach i dostałem 330zł(też troche zaniżone) a to 90 zł to nawet nie pokrywa kosztów dojazdu(bilety autobusowe), ksero wszystkich papierów oraz wysłanie listów(jestem jakieś 10 zł na minusie =[).
Jestem trochę lalikiem, co to OWU? Jakiś regulamin, papier na którym jest napisane jaki % szkody się dostaje? Otrzymam go w sekretariacie szkoły(ubezpieczenie zbiorowe) czy szukać na stronie PTU?? Ogólnie to PTU to jakiś przekręt i chwast na rynku ubezpieczeń, brat miał problem z dostaniem odszkodowania za stłuczkę(winowajca ubezpieczony w PTU).
1) OWU to ogólne warunki ubezpieczenia;

2) Tak- tabela dołączona do OWU ustalenia procentowego trwałego uszczerbku na zdrowiu za dany uraz;

3) Tak- można- zwykle mają tam OWU i tabelę oceny.

dansomi wrote:
S
Dla mnie 90zł to śmieszne pieniądze, moja mama mówi to samo że są niepoważni i że już wierzy w te wszystkie zabobony o PTU że za mało wydają. Czy mogę jakoś się starać o większą sumę? Czy według was mam szanse na większą sumę czy 90zł to wystarczająco dużo? Jak mogę się starać o większą sumę to jak?
1) Tak- można składać odwołanie;

2) Trudno oceniać nie znając tebeli oceny trwałego uszczerbku na zdrowiu za dany uraz;

3) Składa się odwołanie od decyzji T.U.- wcześniej zażądać doręczenia orzeczenia lekarza orzecznika, tabeli i decyzji.