ZALANE MIESZKANIE- DWA UBEZPIECZENIA

Założył bialy_mis1, 9 kwietnia 2012 · 402 wyświetlenia

bialy_mis1
9 miesięcy temu zalało mi mieszkanie. Ponieważ płace ubezpieczenie w dwóch miejscach- w spółdzielni mieszkaniowej i prywatnie w MTU, dostałem dwa odzkodowania. Dziś, prawie rok później MTU napisała do mnie pismo z żądaniem zwrotu wypłaconego przez nich odszkodowania, ponieważ twierdza, iz nie mam prawa otrzymac dwóch odszkodowac. Płacę dwie różne składki w dwóch różnych firmach. Na jakiej podstwie więc żądają zwrotu pieniędzy, Czy maja słuszność? Bardzo proszę o pomoc,
Parus Lex
Mają słuszność. W przypadku nadubezpieczenia nie można dostać pieniędzy ponad zwrot za utracony czy zniszczony majątek, chyba, że były niedoubezpieczenia i dopiero suma obu odszkodowań pokryła całą stratę.
DORADCAX
W przypadku ubezpieczeń dobrowolnych dotyczących majątku występuje solidarna odpowiedzialność zakładów ubezpieczeń, z którymi zostały zawarte umowy. W praktyce oznacza to, że kwota odszkodowania ( jednokrotne pokrycie poniesionych strat) jest wypłacana solidarnie przez oba towarzystwa.
Parus Lex
Dokładnie, a dodatkowo towarzystwa pokrywają szkody proporcjonalnie do kwoty niedoubezpieczenia.
bialy_mis1
Bardzo uprzejmie Państwu dziękuję za pomoc
Parus Lex
Cala przyjemność po mojej stronie, w razie dalszych wątpliwości proszę pisać.
oncia20
2 miesiące temu zalało mi kuchnie przez żle zabezpieczony dach przez wykonawców,zgłosiłam szkode do signal iduna i dostałam pismo o odmowie wypłacenia odszkodowania,prosze o rade co mam dalej zrobić ponieważ to firma dekarska zawiniła.Jak napisac odwołanie.pozdrawiam
Mariusz

oncia20 napisał(a):

2 miesiące temu zalało mi kuchnie przez żle zabezpieczony dach przez wykonawców,zgłosiłam szkode do signal iduna i dostałam pismo o odmowie wypłacenia odszkodowania,prosze o rade co mam dalej zrobić ponieważ to firma dekarska zawiniła.Jak napisac odwołanie.pozdrawiam

Witam, proszę przytoczyć tutaj powód odmowy.