bossiu Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zostałem potrącony w trakcie wykonywania czynności służbowych. Jestem zainteresowany jak wygląda procedura odzyskania odszkodowania od sprawcy wypadku. Nie straciłem przytomności jednak 19 dni spędziłem w szpitalu gdyz wykryto u mnie krwawienia podpajenczynkówkowe, krwiaka oraz ogólne potłuczenia. Czeka mnie jeszcze leczenie neurologiczne gdyż mam bóle głowy, nie mogę się schylac jak również podnosic ciężkich przedmiotów. jeszcze w szpitalu skontaktował się ze mną agent Europejskiego Centrum Odszkodowań i zaoferował swoją pomoc. Niewiem jak podejśc do tej sprawy czy warto samemu przez prawnika ubiegac się o odszkodowanie czy lepiej skorzystac z oferty firm? Niestety opinie na forach o w/w firmach nie są najlepsze. O jaką kwotę odszkodowania w przybliżeniu mogę starać się z PZU (OC sprawcy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Campter.pl Opublikowano 16 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2008 Czy sprawca wypadku przyznał się do spowodowania szkody? Jeżeli tak potrzebujesz notatki policyjnej ze stwierdzeniem zaistnienia zdarzenia, zbierz dokumentację medyczną i rachunki (jeżeli się leczysz, rehabilitujesz, ponosisz koszty) i wyślij pismo roszczeniowe do ubezpieczalni. Nie jestem w stanie sprecyzować kwoty roszczenia bez zapoznania się z dokumentacją.Co do firm i prawników - poziom merytoryczny i obeznanie problemu roszczeń jest w każdej z firm odmienne. Zwróć również uwagę na koszty usługi - 30% za działania przedsądowe to zdecydowanie za dużo (najczęściej doliczany jest jeszcze VAT w wysokości 22%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bossiu Opublikowano 18 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2008 Dziękuję za odpowiedź. Niewiem czy przyznał się aczkolwiek Komenda prawdopodobnie przedstawi mu zarzuty w chwili zapoznania sie z dokumentacją lekarską. (ekspertyza biegłego).Niestety większośc firm z tego co widzę żąda od ok. 25%! Ja rozumiem, że ponoszą koszty i każdy chce zarobic. Jednakże nie może się to odbywac kosztem pokrzywdzonego! A przynajmniej nie na taką skalę. W tej chwili się leczę. Dośc częste wizyty u neurologoa oraz ortopedy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Campter.pl Opublikowano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Witajrzeczywiście większość firm pobiera prowizje w niebotycznych rozmiarach. 30-40% wartość prowizji za pomoc przedsądową (czasami również zorganizowanie zastępstwa procesowego) to zdecydowanie za dużo (pomijam fakt, iż do kwoty doliczany jest VAT!). Nasza firma pobiera prowizję w wysokości od 12 od 15% brutto. Serdecznie zapraszam, w razie pytań służę radą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi