Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

potrącenie funkcjonariusza policji w trakcie ręcznej regulacji ruchem

Rekomendowane odpowiedzi

Zostałem potrącony w trakcie wykonywania czynności służbowych. Jestem zainteresowany jak wygląda procedura odzyskania odszkodowania od sprawcy wypadku. Nie straciłem przytomności jednak 19 dni spędziłem w szpitalu gdyz wykryto u mnie krwawienia podpajenczynkówkowe, krwiaka oraz ogólne potłuczenia. Czeka mnie jeszcze leczenie neurologiczne gdyż mam bóle głowy, nie mogę się schylac jak również podnosic ciężkich przedmiotów. jeszcze w szpitalu skontaktował się ze mną agent Europejskiego Centrum Odszkodowań i zaoferował swoją pomoc. Niewiem jak podejśc do tej sprawy czy warto samemu przez prawnika ubiegac się o odszkodowanie czy lepiej skorzystac z oferty firm? Niestety opinie na forach o w/w firmach nie są najlepsze. O jaką kwotę odszkodowania w przybliżeniu mogę starać się z PZU (OC sprawcy).

Czy sprawca wypadku przyznał się do spowodowania szkody? Jeżeli tak potrzebujesz notatki policyjnej ze stwierdzeniem zaistnienia zdarzenia, zbierz dokumentację medyczną i rachunki (jeżeli się leczysz, rehabilitujesz, ponosisz koszty) i wyślij pismo roszczeniowe do ubezpieczalni. Nie jestem w stanie sprecyzować kwoty roszczenia bez zapoznania się z dokumentacją.

Co do firm i prawników - poziom merytoryczny i obeznanie problemu roszczeń jest w każdej z firm odmienne. Zwróć również uwagę na koszty usługi - 30% za działania przedsądowe to zdecydowanie za dużo (najczęściej doliczany jest jeszcze VAT w wysokości 22%).

Dziękuję za odpowiedź. Niewiem czy przyznał się aczkolwiek Komenda prawdopodobnie przedstawi mu zarzuty w chwili zapoznania sie z dokumentacją lekarską. (ekspertyza biegłego).Niestety większośc firm z tego co widzę żąda od ok. 25%! Ja rozumiem, że ponoszą koszty i każdy chce zarobic. Jednakże nie może się to odbywac kosztem pokrzywdzonego! A przynajmniej nie na taką skalę. W tej chwili się leczę. Dośc częste wizyty u neurologoa oraz ortopedy. Pozdrawiam.

Witaj

rzeczywiście większość firm pobiera prowizje w niebotycznych rozmiarach. 30-40% wartość prowizji za pomoc przedsądową (czasami również zorganizowanie zastępstwa procesowego) to zdecydowanie za dużo (pomijam fakt, iż do kwoty doliczany jest VAT!). Nasza firma pobiera prowizję w wysokości od 12 od 15% brutto. Serdecznie zapraszam, w razie pytań służę radą.