zdzislaw Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 W pojeździe uszkodzone mam drzwi tylne, przerysowane poprzecznie na dł. ok. 90%, na 50%widać wgniecenie w miejscu przerysowania. Mam podstawy, żeby domagać się wymiany na nowe? Subaru impreza '09. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kancelariabugaj Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 Witam Jeżeli z OC sprawcy i będzie Pan miał fakturę za zakup nowych drzwi to tak. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszka Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd. Wszytko zależy od zakresu uszkodzeń. Taki opis nie pozwala na wydanie opinii. Producent pojazdu przewiduje naprawę drzwi i tylko zakres uszkodzeń może decydować o tym czy element będzie przewidziany do wymiany czy do naprawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kancelariabugaj Posted February 15, 2013 Share Posted February 15, 2013 Taaaaaaak. I niech ubezpieczyciel udowodni przed sądem, że poszkodowany nie miał prawa wymienić nieuszkodzonych (przed wypadkiem) drzwi na nowe, bo producent mówi, że można wyklepać. Życzę powodzenia.Przed pouczaniem kogoś proszę zapoznać się z rzeczywistością w sądach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miszka Posted February 15, 2013 Share Posted February 15, 2013 Sąd w tego typu przypadkach opiera się na opiniach biegłych. Nie znam takiego biegłego (ale kiedyś rzeczywiście jednego znałem - traktuję to jako wyjątek), który uważałby, że element nadwozia przy każdym uszkodzeniu powinien być kwalifikowany do wymiany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts