uszczerbek na zdrowiu ?
Założył urwisek85, 15 kwietnia 2012 · 512 wyświetleń
urwisek85 napisał(a):
witam, mam taka sprawe i pytanie. pare lat temu mialam wybitego kciuka, stłuczonego pare razy ale nie rościłam odszkodowania, udzielono dorażnej pomocy medycznej, dokładnej daty nie pamietam. Czynnie uprawiałam sport, obecnie pracuje w służbie mundurowej - w wyniku cwiczen itp kciuk bardzo osłabł, zwyrodnienie,okazało sie ze mam pozrywane sciegna i stwierdzono niestabilnosc 3 stopnia, 2 miesiace temu mialam operacje kciuka, zeby poprawic jego funkcjonowanie, wróciłam do pracy, dostałam zdolnosc do pracy ale Lekarka powiedziala ze juz nigdy w 100 % sprawnosci nie odzyskam, mam zanik miesni i przykurcz, prosze mi powiedziec czy moge zgłosic uszczerbek na zdrowiu? czy mam prawo do tego jesli to nie mialam w wyniku NNW ?
Jeśli od zdarzenia powodującego uraz minęło ponad 3 lata, to roszczenie o wypłatę świadczenia z polisy NNW przedawniło się.
w ostatnim czasie wydlużył się czas na wyznaczenie lekarza biegłego sądowego. W swojej sprawie czekałam około 8 miesięcy. Ale ten dowód jest kluczowy, trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Odszkodowanie z OC pracodawcy można uzyskać dopiero po zakończeniu sprawy z ZUS.
Witam.
16.10.2015 został spowodowany wypadek w którym zostałem poszkodowanym. Przód mojego auta + silnik najprawdopodobniej zostanie do wymiany wiec szkoda całkowita. Zajęcie się tym zleciłem firmie odszkodowawczej.Auto BMW e36 1993r 1.8, ile mogę dostać za całkowite szkodę samochodu? A druga sprawa to przy uderzeniu pasy sie zblokowały i szarpnęło mi głową. Podczas szoku nic z tym nie zrobiłem, dopiero gdy wróciłem do domu po przespaniu się 2h obudziłem i strasznie bolał mnie kark. Pojechałem na SOR tam stwięrdzieli "Skręcenie i Naderwanie odcinka kręgosłupa" dostałem na razie na 2tyg kołnierz miękki elastyczny ale od piątku cały czas czuję ból. W szkolę uczę się zaocznie i nie mam żadnego ubezpieczenia a w pracy mam umowę zlecenie gdzie też nie ma żadnego ubezpieczenia. Należy mi się jakieś odszkodowanie z oc sprawy za uszczerbek na zdrowiu? Jeżeli tak to ,czy wie ktoś czy firma odszkodowawcza również zajmuje się sprawami zdrowotnymi czy tylko samochodowymi?
Pozdrawiam 🙂
Witam
miesiąc temu miałam wypadek samochodowy.sprawca uderzyl w mój lewy bok samochodu z dużą siłą
miałam silne bóle pleców i szyji oraz silne bóle głowy
w rezonansie wyszło - zniesienie fizjologicznej lordozy kregosłupa szyjnego.
widoczna dwuboczna wieksza po lewej stronie wypuklina krążka międzykręgowego C4 / C5 zwęzająca dyskretnie otwory międzykręgowe. drobne osteofity na tylnych krawedziach trzonów kręgów szyjnych - czy to wynik wypadku?czy należy mi się za to jakieś odszkodowanie?
na miejscu była Policja.
czy nalezy mi sie jakies odszkodowanie z pracy - wypadek miał miejsce podczas jazdy do pracy
pozdrawiam
Predus - jak napisał Błażej: z ZUS nie dostaniesz odszkodowania. Z OC sprawcy przysługuje Tobie odszkodowanie. Jednak musisz być przygotowany na drogę sądową, gdyż ostatnio ubezpieczyciele niezbyt chętnie płacą za "drobne" szkody na osobie i konieczne jest kierowanie sprawy do sądu.
lukaszdrb napisał(a):
.....Te małe nie robią roboty 🙂 .....
p.s. poradź coś na forum, jak Błażej a nie zapraszasz do skorzystania z usług wątpliwej jakości firemki 🙂
Predus - jak napisał Błażej: z ZUS nie dostaniesz odszkodowania. Z OC sprawcy przysługuje Tobie odszkodowanie. Jednak musisz być przygotowany na drogę sądową, gdyż ostatnio ubezpieczyciele niezbyt chętnie płacą za "drobne" szkody na osobie i konieczne jest kierowanie sprawy do sądu.
lukaszdrb napisał(a):
p.s. poradź coś na forum, jak Błażej a nie zapraszasz do skorzystania z usług wątpliwej jakości firemki 🙂
lukaszdrb napisał(a):
lukaszdrb napisał(a):