jostii Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Witam, uleglam wypadkowi przy pracy (mam protokol zdarzenia), obecnie jestem tydzien na swiadczeniu rehabilitacyjnym po 6 miesiecznym okresie l4; jednak swiadczenie dostalam z ogolnego stanu zdrowia a nie w zwiazku wypadkiem przy pracy wiec mam pytanie: ile prawnie czasu zus ma rozpatrzenie czy byl to wypadek czy nie oraz czy nie powinnam zlozyc odwolania od obecnego orzeczenia zusu do sadu poniewaz w obecnej postaci sie uprawomocni i nic juz nie wskuram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 1) Nie znając szczegółów sprawy nie sposób ocenić zasadności odwołania od decyzji ZUS. Zgodnie z art. 14 ust. 2a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.) od orzeczenia lekarza orzecznika osobie zainteresowanej przysługuje sprzeciw do komisji lekarskiej Zakładu, zwanej dalej „komisją lekarską”, w ciągu 14 dni od dnia doręczenia tego orzeczenia. Natomiast jeśli chodzi o świadczenia ustalane przez T.U. to żadne przepisy prawa nie nakładają na T.U. obowiązku powoływania komisji lekarskiej. Jednak w praktyce zwykle powoływana jest komisja zaoczna lub naoczna aby rzetelnie określić medyczne następstwa wypadku. Należy pamiętać, że na podstawie przepisów k.c. przyznaje się nie tylko odszkodowanie ale i zadośćuczynienie. Stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu, a konkretniej jego wpływ m.in. na życie prywatne i zawodowe jest tylko jedną z wielu składowych na które składa się zadośćuczynienie. Jeśli chodzi o świadczenia ustalane przez T.U. to żadne przepisy prawa nie nakładają na odwołującego terminu na złożenie odwołania. Wówczas odwołanie od decyzji T.U. można praktycznie złożyć w terminie aż do czasu przedawnienia szkody. Zgodnie z art. 15 ust. 2 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) decyzję, o której mowa w ust. 1, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 4, Zakład wydaje w ciągu 14 dni od dnia: 1) otrzymania orzeczenia lekarza orzecznika lub komisji lekarskiej; 2) wyjaśnienia ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Jeżeli wyniku decyzji zostało ustalone prawo do jednorazowego odszkodowania oraz jego wysokość, Zakład dokonuje z urzędu wypłaty odszkodowania w terminie 30 dni od dnia wydania decyzji. Zgodnie z art. 15 ust. 4 przedmiotowej ustawy od decyzji przysługuje odwołanie w trybie i na zasadach określonych w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych. Zgodnie z art. 83 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 ze zm.) od decyzji Zakładu przysługuje odwołanie do właściwego sądu w terminie i według zasad określonych w przepisach Kodeksu postępowania cywilnego. Od decyzji przyznającej świadczenie w drodze wyjątku oraz od decyzji odmawiającej przyznania takiego świadczenia, a także od decyzji w sprawach o umorzenie należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, odwołanie, o którym mowa w ust. 2, nie przysługuje. Stronie przysługuje prawo do wniesienia wniosku do Prezesa Zakładu o ponowne rozpatrzenie sprawy, na zasadach dotyczących decyzji wydanej w pierwszej instancji przez ministra. Do wniosku stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące odwołań od decyzji, określone w Kodeksie postępowania administracyjnego. Odwołanie wnosi się na piśmie do jednostki organizacyjnej Zakładu, która wydała decyzję, lub do protokołu sporządzonego przez tę jednostkę. Jeżeli Zakład uzna odwołanie za słuszne, zmienia lub uchyla decyzję niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia wniesienia odwołania. W tym wypadku odwołaniu nie nadaje się dalszego biegu. Jeżeli odwołanie nie zostało w całości lub w części uwzględnione, Zakład przekazuje niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia wniesienia odwołania, sprawę do sądu wraz z uzasadnieniem. Zgodnie z art. 477[9] § 1 k.p.c. odwołanie od decyzji organów rentowych wnosi się na piśmie do organu, który wydał decyzję, lub do protokołu sporządzonego przez ten organ, w terminie miesiąca od doręczenia odpisu decyzji. W myśl art. 477[9] § 4 k.p.c. jeżeli organ rentowy nie wydał decyzji w terminie dwóch miesięcy, licząc od dnia zgłoszenia roszczenia w sposób przepisany, odwołanie można wnieść w każdym czasie po upływie tego terminu. Zgodnie z art. 477 [10] § 1 k.p.c. odwołanie powinno zawierać oznaczenie zaskarżonej decyzji, określenie i zwięzłe uzasadnienie zarzutów i wniosków oraz podpis ubezpieczonego albo jego przedstawiciela ustawowego lub pełnomocnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 jostii wrote:Witam, uleglam wypadkowi przy pracy (mam protokol zdarzenia), obecnie jestem tydzien na swiadczeniu rehabilitacyjnym po 6 miesiecznym okresie l4; jednak swiadczenie dostalam z ogolnego stanu zdrowia a nie w zwiazku wypadkiem przy pracy wiec mam pytanie: ile prawnie czasu zus ma rozpatrzenie czy byl to wypadek czy nie oraz czy nie powinnam zlozyc odwolania od obecnego orzeczenia zusu do sadu poniewaz w obecnej postaci sie uprawomocni i nic juz nie wskuramProponuję dopytać w swoim oddziale ZUS, ale z tego co wiem to świadczenie rehabilitacyjne wypłacane jest w wysokości 90% wynagrodzenia lub przychodu, które było podstawę wymiaru zasiłku chorobowego za okres pierwszych 90 dni pobierania świadczenia. Przypuszczam, że w takiej wysokości świadczenie w tej chwili zostało przyznane.Jeśli niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem przy pracy (świadczenie rehabilitacyjne z ubezpieczenia wypadkowego) - będzie wypłacane w wysokości 100% tego wynagrodzenia i za okres pobierania świadczenia w wysokości 90% będzie wyrównane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Zgodnie z art. 8 ust. 2 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego przysługuje od pierwszego dnia niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową. Zgodnie z art. 9 ust. 2 przedmiotowej ustawy zasiłek chorobowy i świadczenie rehabilitacyjne z ubezpieczenia wypadkowego przysługują w wysokości 100 % podstawy wymiaru. Zgodnie z art. 10 przedmiotowej ustawy prawo do zasiłków i świadczenia rehabilitacyjnego z ubezpieczenia wypadkowego ustalają i świadczenie to oraz zasiłki wypłacają: 1) płatnicy składek, jeżeli są zobowiązani do ustalania prawa do zasiłków w razie choroby i macierzyństwa i ich wypłaty; 2) Zakład – w pozostałych przypadkach. Wobec tego zgodnie z art. 61 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst. jedn. Dz. U. z 2010 r. Nr 77, poz. 512 ze zm.) prawo do zasiłków określonych w ustawie i ich wysokość ustalają oraz zasiłki te wypłacają: 1) płatnicy składek na ubezpieczenie chorobowe, którzy zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych, z zastrzeżeniem pkt 2 lit. d, 2) Zakład Ubezpieczeń Społecznych: a) ubezpieczonym, których płatnicy składek zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego nie więcej niż 20 ubezpieczonych, b) ubezpieczonym prowadzącym pozarolniczą działalność i osobom z nimi współpracującym, c) ubezpieczonym będącym duchownymi, d) osobom uprawnionym do zasiłków za okres po ustaniu ubezpieczenia, e) ubezpieczonym podlegającym ubezpieczeniu chorobowemu w Polsce z tytułu zatrudnienia u pracodawcy zagranicznego. Oczywiście zasiłek chorobowy ostatecznie wypłacany jest z funduszu ZUS po rozliczeniu pracodawcy lub zleceniodawcy z ZUS. Chodzi jedynie o formalną kwestię to ustala prawo do zasiłku oraz kto wylicza podstawę zasiłku i kto ów zasiłek fizycznie wypłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jostii Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Witam. Dokladnie chodzi mi o to czy jesli nie zglosze do zus odwolania od obecnego orzeczenia o swiadczeniu rehabilitacyjnym na 5 miesiecy z ogolnego stanu zdrowia a nie nie w zwiazku z wypadkiem przy pracy, to czy za np. 4 miesiace kiedy obecne orzeczenie bedzie uprawomocnione jesli zus nie uzna mojego zdarzenia jako wypadek pracy to czy mam prawo sie odwolac od tej decyzji skoro nieodwolalam sie od obecnej decyzji swiadczenia rehabilitacyjnego z ogolnego stanu zdrowia a nie w zwiazku z wypadkiem przy pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 jostii wrote: Witam. Dokladnie chodzi mi o to czy jesli nie zglosze do zus odwolania od obecnego orzeczenia o swiadczeniu rehabilitacyjnym na 5 miesiecy z ogolnego stanu zdrowia a nie nie w zwiazku z wypadkiem przy pracy, to czy za np. 4 miesiace kiedy obecne orzeczenie bedzie uprawomocnione jesli zus nie uzna mojego zdarzenia jako wypadek pracy to czy mam prawo sie odwolac od tej decyzji skoro nieodwolalam sie od obecnej decyzji swiadczenia rehabilitacyjnego z ogolnego stanu zdrowia a nie w zwiazku z wypadkiem przy pracy. Są to odrębne odwołania od decyzji ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad157 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 jostii wrote:Witam. Dokladnie chodzi mi o to czy jesli nie zglosze do zus odwolania od obecnego orzeczenia o swiadczeniu rehabilitacyjnym na 5 miesiecy z ogolnego stanu zdrowia a nie nie w zwiazku z wypadkiem przy pracy, to czy za np. 4 miesiace kiedy obecne orzeczenie bedzie uprawomocnione jesli zus nie uzna mojego zdarzenia jako wypadek pracy to czy mam prawo sie odwolac od tej decyzji skoro nieodwolalam sie od obecnej decyzji swiadczenia rehabilitacyjnego z ogolnego stanu zdrowia a nie w zwiazku z wypadkiem przy pracy.Szanowny Pani, na wstępie chciałbym podkreślić, że niepotrzebnie chroni Pani pracodawcę. Protokół powypadkowy wraz z dokumentacją powinien niezwłocznie być wysłany do ZUS. Zgodnie z tym, co napisała Pani Behapówka jest Pani sporo stratna na tym rozwiązaniu. Przypuszczam, że również zasiłek chorobowy został wypłacony z funduszu chorobowego (80% wynagrodzenia lub przychodu stanowiącego podstawę jego wymiaru) a nie z wypadkowego (w wysokości 100% podstawy wymiaru). Na tym etapie, na którym się Pani znajduje, już dawno formalnie ZUS powinien uznać zdarzenie, jako wypadek przy pracy, oczywiście przy założeniu, że Pani i pracodawca spełniliście wszystkie wymagania ustawowe i formalne.Natomiast jeżeli chodzi o odwołania to proszę dokładnie napisać, co Pani chciałaby osiągnąć odwołując się od decyzji ZUS?. Czy nie zgadza się Pani z długością okresu, na który przyznano Pani świadczenie rehabilitacyjne?, a może z wysokością tego świadczenia?. Zgodnie z tym co napisała Pan Szkoda „są to odrębne odwołania” w związku z tym proszę o doprecyzowanie pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Słusznie- warto aby autor tematu doprecyzował pytania, a będzie możliwość udzielania bardziej szczegółowych odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jostii Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Wiec po kolei. Uleglam wypadkowi w pracy i od tego dnia bylam na l4 przez 6 miesiecy (182 dni). Przez caly okres l4 pobieralam wynagrodzenie z funduszu wypadkowego. Protokol wypadkowy byl wyslany przez pracodawce po 2 tygodniach od czasu wypadku do zus. Po jakis 4,5 miesiacach pobytu na zwolnieniu do mojego pracodawcy przyszedl list z zusu odnosnie dodatkowych wyjasnien w sprawie wypadku a na 4 tygodnie przed koncem pobieranaia l4 kiedy zlozylam wniosek o swiadczenie rehabilitacyjne przyszlo do mnie pismo z zus mowiace iz do czasu ustalania okolicznosci wypadku narazie do czasu wyjasnienia bede otrzymywala swiadczenie z o golnego stanu zdrowia. Obecnie dostalam swiadczenie rehabilitacyjne na 5 miesiecy z ogolnego stanu zdrowia. Za kilka dni minie mi okres 14 dniowego okresu odwolania od orzeczenia. Ogolnie niechce sie odwolywac bo z ta decyzja sie zgadzam jesli chodzi o te 5 miesiecy ale nie z tym ze bedzie to wyplacane z ogolnego stanu zdrowia. Wiem ze pozniej zus wszysko nadplaca ale moje pytanie jest takie- ile prawnie czasu zus ma na wydanie decyzji ze uznaje lub nie mojego zdarzenia za wypadek przy pracy i czy jesli zus za jakis czas np. 2 miesiace stwierdzi ze niebyl to jednak wypadek to czy bede mogla odwolac sie od samej decyzji ze moim zdaniem jednak byl to wypadek skoro nieodwolalam sie i przyjelam swiadczenie rehabilitacyjne z ogolnego stanu zdrowia. Ogolnie czy jedna sprawa ma cos wspolnego z druga czy sa wjakims stopniu powiazane i zalezne od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 jostii wrote: Wiec po kolei. Uleglam wypadkowi w pracy i od tego dnia bylam na l4 przez 6 miesiecy (182 dni). Przez caly okres l4 pobieralam wynagrodzenie z funduszu wypadkowego. Protokol wypadkowy byl wyslany przez pracodawce po 2 tygodniach od czasu wypadku do zus. Po jakis 4,5 miesiacach pobytu na zwolnieniu do mojego pracodawcy przyszedl list z zusu odnosnie dodatkowych wyjasnien w sprawie wypadku a na 4 tygodnie przed koncem pobieranaia l4 kiedy zlozylam wniosek o swiadczenie rehabilitacyjne przyszlo do mnie pismo z zus mowiace iz do czasu ustalania okolicznosci wypadku narazie do czasu wyjasnienia bede otrzymywala swiadczenie z o golnego stanu zdrowia. Obecnie dostalam swiadczenie rehabilitacyjne na 5 miesiecy z ogolnego stanu zdrowia. Za kilka dni minie mi okres 14 dniowego okresu odwolania od orzeczenia. Ogolnie niechce sie odwolywac bo z ta decyzja sie zgadzam jesli chodzi o te 5 miesiecy ale nie z tym ze bedzie to wyplacane z ogolnego stanu zdrowia. Wiem ze pozniej zus wszysko nadplaca ale moje pytanie jest takie- ile prawnie czasu zus ma na wydanie decyzji ze uznaje lub nie mojego zdarzenia za wypadek przy pracy i czy jesli zus za jakis czas np. 2 miesiace stwierdzi ze niebyl to jednak wypadek to czy bede mogla odwolac sie od samej decyzji ze moim zdaniem jednak byl to wypadek skoro nieodwolalam sie i przyjelam swiadczenie rehabilitacyjne z ogolnego stanu zdrowia. Ogolnie czy jedna sprawa ma cos wspolnego z druga czy sa wjakims stopniu powiazane i zalezne od siebie. ZUS ma co do zasady 2 miesiące na wydanie decyzji. Od decyzji ZUS przysługuje odwołanie do sądu. Odwołanie od decyzji świadczenia rehabilitacyjnego, a jednorazowego odszkodowania z ZUS to dwie odrębne sprawy. Zgodnie z art. 14 ust. 2a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.) od orzeczenia lekarza orzecznika osobie zainteresowanej przysługuje sprzeciw do komisji lekarskiej Zakładu, zwanej dalej „komisją lekarską”, w ciągu 14 dni od dnia doręczenia tego orzeczenia. Natomiast jeśli chodzi o świadczenia ustalane przez T.U. to żadne przepisy prawa nie nakładają na T.U. obowiązku powoływania komisji lekarskiej. Jednak w praktyce zwykle powoływana jest komisja zaoczna lub naoczna aby rzetelnie określić medyczne następstwa wypadku. Należy pamiętać, że na podstawie przepisów k.c. przyznaje się nie tylko odszkodowanie ale i zadośćuczynienie. Stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu, a konkretniej jego wpływ m.in. na życie prywatne i zawodowe jest tylko jedną z wielu składowych na które składa się zadośćuczynienie. Jeśli chodzi o świadczenia ustalane przez T.U. to żadne przepisy prawa nie nakładają na odwołującego terminu na złożenie odwołania. Wówczas odwołanie od decyzji T.U. można praktycznie złożyć w terminie aż do czasu przedawnienia szkody. Zgodnie z art. 15 ust. 2 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) decyzję, o której mowa w ust. 1, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 4, Zakład wydaje w ciągu 14 dni od dnia: 1) otrzymania orzeczenia lekarza orzecznika lub komisji lekarskiej; 2) wyjaśnienia ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji. Jeżeli w wyniku decyzji zostało ustalone prawo do jednorazowego odszkodowania oraz jego wysokość, Zakład dokonuje z urzędu wypłaty odszkodowania w terminie 30 dni od dnia wydania decyzji. Zgodnie z art. 15 ust. 4 przedmiotowej ustawy od decyzji przysługuje odwołanie w trybie i na zasadach określonych w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych. Zgodnie z art. 83 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 ze zm.) od decyzji Zakładu przysługuje odwołanie do właściwego sądu w terminie i według zasad określonych w przepisach Kodeksu postępowania cywilnego. Od decyzji przyznającej świadczenie w drodze wyjątku oraz od decyzji odmawiającej przyznania takiego świadczenia, a także od decyzji w sprawach o umorzenie należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, odwołanie, o którym mowa w ust. 2, nie przysługuje. Stronie przysługuje prawo do wniesienia wniosku do Prezesa Zakładu o ponowne rozpatrzenie sprawy, na zasadach dotyczących decyzji wydanej w pierwszej instancji przez ministra. Do wniosku stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące odwołań od decyzji, określone w Kodeksie postępowania administracyjnego. Odwołanie wnosi się na piśmie do jednostki organizacyjnej Zakładu, która wydała decyzję, lub do protokołu sporządzonego przez tę jednostkę. Jeżeli Zakład uzna odwołanie za słuszne, zmienia lub uchyla decyzję niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia wniesienia odwołania. W tym wypadku odwołaniu nie nadaje się dalszego biegu. Jeżeli odwołanie nie zostało w całości lub w części uwzględnione, Zakład przekazuje niezwłocznie, nie później niż w terminie 30 dni od dnia wniesienia odwołania, sprawę do sądu wraz z uzasadnieniem. Zgodnie z art. 477[9] § 1 k.p.c. odwołanie od decyzji organów rentowych wnosi się na piśmie do organu, który wydał decyzję, lub do protokołu sporządzonego przez ten organ, w terminie miesiąca od doręczenia odpisu decyzji. W myśl art. 477[9] § 4 k.p.c. jeżeli organ rentowy nie wydał decyzji w terminie dwóch miesięcy, licząc od dnia zgłoszenia roszczenia w sposób przepisany, odwołanie można wnieść w każdym czasie po upływie tego terminu. Zgodnie z art. 477 [10] § 1 k.p.c. odwołanie powinno zawierać oznaczenie zaskarżonej decyzji, określenie i zwięzłe uzasadnienie zarzutów i wniosków oraz podpis ubezpieczonego albo jego przedstawiciela ustawowego lub pełnomocnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jostii Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Witam ponownie. Dostalam wczoraj pismo z zus ''Decyzja o odmowie przyznania jednorazowego odszkodowania z tytulu wypadku przy pracy'' cytuje uzasadnienie: Wobec ustalonego prawa do swiadczenia rehabilitacyjnego z ogolnego stanu zdrowia brak podstaw prawnych do skierowania wniosku o jednorazowe odszkodowanie do lekarza orzecznika zus, celem ustalenia procentowego uszczerbku na zdrowiu w zwiazku z wypadkiem przy pracy. Czy oni maja wogole prawo tak postapic skoro po wczesniejszych postach wychodzi ze to dwie rozne rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 16 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 jostii wrote: Witam ponownie. Dostalam wczoraj pismo z zus ''Decyzja o odmowie przyznania jednorazowego odszkodowania z tytulu wypadku przy pracy'' cytuje uzasadnienie: Wobec ustalonego prawa do swiadczenia rehabilitacyjnego z ogolnego stanu zdrowia brak podstaw prawnych do skierowania wniosku o jednorazowe odszkodowanie do lekarza orzecznika zus, celem ustalenia procentowego uszczerbku na zdrowiu w zwiazku z wypadkiem przy pracy. Czy oni maja wogole prawo tak postapic skoro po wczesniejszych postach wychodzi ze to dwie rozne rzeczy? 1) Po prostu wywodzą, że skoro rehabilitacja nie została ukończona to nie można rzetelnie ustalić trwałego uszczerbku na zdrowiu. Trzeba pamiętać, że jednorazowe odszkodowanie z ZUS wypłaca się za trwały uszczerbek na zdrowiu, który właśnie ocenia się po zakończeniu leczenia i rehabilitacji. W tym cała ich filozofia de facto prawidłowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi