iras231 Posted January 16, 2008 Share Posted January 16, 2008 witam i prosze o porade24 grudnia zgłosiłem szkode do ubezpieczalni sprawcy wypadku w którym zostałem poszkodowany.15 stycznia pojawił sie u mnie dopiero rzeczoznawca, zrobił zdjecia samochodu. ile czsu ma ubezpieczyciel na wypłate odszkodowania i czy jeszcz długo bede musiał czekac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
autoexpert33 Posted January 16, 2008 Share Posted January 16, 2008 30 dni zgodnie z ustawą o ubezpieczeniach obowiązkowych. pogoń ich trochę, pisma najlepiej skutkująa jak ze zdrowiem po wypadku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
iras231 Posted May 20, 2008 Author Share Posted May 20, 2008 witam prosze o porade. dw miesiace temu wysłałem do warty wszystkie dokumenty dotyczące mojego wypadku, staram sie o ubezpieczenie z OC sprawcy byłem poszkodowanym w pojeżdzie wypadek nie z mojej winy samochód uderzył w tył mojego pojazdu. Po dwóch miesiącach otrzymałem pismo że warta dopiero przyjeła to do wiadomości. Ile czasu ma ubezpieczalnia na odpowiedz i ewentualne wypłaceenie jakiś tam pieniążków. Sądze że jest to trochę długo czy mam racje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Campter.pl Posted May 21, 2008 Share Posted May 21, 2008 zgodnie z ustawą - 30 dni. Jeżeli zachodzą okoliczności utrudniające wskazanie winnego (przykładowo toczy się postępowanie wyjaśniające lub sprawca odwołał się) postępowanie likwidacyjne TU może trwać nawet 90 dni, co nie zwalnia TU z udzielenia pisemnego wyjaśnienia opóźnień.Czy masz potwierdzenie nadania listu do TU lub jakiekolwiek potwierdzenie przyjęcia szkody?Sprawę należałoby co najmniej zgłosić do instytucji nadzorującej ubezpieczalnie.Czy sprawca przyznał się do winy? Czy nie toczy się czasem postępowanie karne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
iras231 Posted May 26, 2008 Author Share Posted May 26, 2008 sprawca przyznał sie do winy i postepowanie zostało zakończone, odbyła się sprawa w sądzie. Dostałem potwierdzenie że moja sprawa została przyjeta ok. 20 maja, a wysłaęm do nich dokumenty 10 marca, wiec już ponad dwa miesiące, na razie spokojnie czekam czy dobrze robie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikosz Posted June 13, 2008 Share Posted June 13, 2008 źle robisz. Jeżeli Twoją sprawę prowadzi warta to działaj szybko, nie dzwoń bo i tak się nie dodzwonisz tylko wyślij pismo i skieruj skargę do nadzoru lub prezesa na działania likwidatora. przedłużają strasznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now