Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Problem , Odszkodowanie

DeadSleep
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pewien problem mianowicie nie wiemczy dostane orzeczenie zakonczenia leczenia gdyz takowe jest mi potrzebne do uzyskania pieniedzy z ubezpieczenia

Miałem wypadek stawu kolanowego w 2012 r przechodzilem juz jeden zabieg lecz czeka mnie drugi na ktory miałbym czekac od 2,5-3lat lecz ubezpiecz el moze mi je wyplacic do 2lat od wypadku

I nie wiem czy moge starac sie o takie orzeczenie w danej chwili gdyz nie chce by pieniadze przepadly ...

Takie oświadczenie N-9 o zakończeniu leczenia jest potrzebne do zgłoszenia szkody z ubezpieczenia wypadkowego w ramach stosunku pracy. Z ubezpieczeń dobrowolonych NNW dopuszczalne jest wcześniejsze zgłoszenie szkody np. w przypadku gdy grozi niebezpieczeństwo przedawnienia roszczenia. Wobec tego można zgłaszać szkodę nawet z wszelkich ubezpieczeń gdy jest to czymś uzasadnione.

Zgodnie z tezą wyroku S.N. z dnia 16 marca 1999 r. II UKN 510/98 „Roszczenie o ustalenie, że zdarzenie było wypadkiem przy pracy (art. 189 KPC) nie przedawnia się na podstawie art. 291 § 1 KP”. W uzasadnieniu tegoż wyroku S.N. dalej pisze „Sąd Wojewódzki nie podzielił stanowiska strony pozwanej, jakoby roszczenie powoda uległo przedawnieniu na podstawie art. 291 KP. Przewidziany w tym przepisie trzyletni termin przedawnienia odnosi się tak do roszczeń majątkowych, jak i niemajątkowych, lecz wynikających ze stosunku pracy. Przepisy prawa pracy wprowadzają pojęcie spraw z zakresu prawa pracy i spraw ze stosunku pracy. Niewątpliwie do pierwszych należy powództwo o ustalenie, oparte na art. 189 KPC, że określone zdarzenie było wypadkiem przy pracy (II PZP 1/95, OSNAPiUS 1995 nr 15, poz. 18, OSPiKA 1980 z. 11, poz. 196). Druga kategoria spraw, do których ma zastosowanie art. 291 KP dotyczy roszczeń wynikających wyłącznie z treści stosunku łączącego pracodawcę z pracownikiem, a więc objętych treścią np. umowy o pracę. Wniesienie powództwa na podstawie art. 189 KPC nie jest ograniczone terminami przedawnienia (tak jak powództwo o świadczenie). Może być ono wniesione w każdym czasie, gdyż Sąd orzeka o nim według stanu z chwili wyrokowania. Żądanie ustalenia istnienia bądź nieistnienia prawa lub stosunku prawnego ma charakter niemajątkowy. Skoro więc art. 291 KP stosuje się do roszczeń niemajątkowych i majątkowych, lecz tylko ze stosunku pracy, to zgodnie z ogólnymi regułami wynikającymi z art. 118 KC, rozpatrywane roszczenie (z zakresu prawa pracy) nie ulega przedawnieniu.”