Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

MTU tabela

daniel12
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W wyniku wypadku drogowego jako pasażer Taxi doznałem rany tłuczonej czoła, skutkiem czego są blizny, wstrząśnienia mózgu. W trakcie leczenia psycholog zdiagnozował zespół stresu pourazowego. Pojazd Taxi posiada ubezpieczenie w MTU. Wysłałem pismo o wypłatę odszkodowania, w odpowiedzi MTU poinformowało mnie że obrażenia które odniosłem nie są ujęte w tabeli trwałego uszczerbku na zdrowiu natomiast odpowiedzialność ubezpieczyciela ograniczona jest do obrażeń wymienionych w tabeli. W tabeli w OWU MTU w stosunku do obrażeń głowy wymienione jest jedynie :

Utrata pełnej grubości kości czaszki na powierzchni ponad 6 cm2. 40

Częściowe usunięcie żuchwy lub połowy szczęki dotyczące pełnej grubości kości.

Utrata jednej gałki ocznej

Całkowita utrata słuchu, jednostronna Tylko w przypadku takich obrażeń MTU wypłaca odszkodowanie.

Proszę o podpowiedź.

daniel12 wrote:
Witam. W wyniku wypadku drogowego jako pasażer Taxi doznałem rany tłuczonej czoła, skutkiem czego są blizny, wstrząśnienia mózgu. W trakcie leczenia psycholog zdiagnozował zespół stresu pourazowego. Pojazd Taxi posiada ubezpieczenie w MTU. Wysłałem pismo o wypłatę odszkodowania, w odpowiedzi MTU poinformowało mnie że obrażenia które odniosłem nie są ujęte w tabeli trwałego uszczerbku na zdrowiu natomiast odpowiedzialność ubezpieczyciela ograniczona jest do obrażeń wymienionych w tabeli. W tabeli w OWU MTU w stosunku do obrażeń głowy wymienione jest jedynie :
Częściowe usunięcie żuchwy lub połowy szczęki dotyczące pełnej grubości kości.
Utrata jednej gałki ocznej
Całkowita utrata słuchu, jednostronna Tylko w przypadku takich obrażeń MTU wypłaca odszkodowanie.
Proszę o podpowiedź.
Z opisu wynika, że szkoda likwidowana jest z ubezpieczenia NNW w MTU S.A. W związku z powyższym proszę napisać do nich wniosek o nadesłanie: orzeczenia komisji lekarskiej, tabeli trwałego uszczerbku na zdrowiu i ogólnych warunków ubezpieczenia.

Niezależnie od polisy NNW ma Pan prawo dochodzenia zadośćuczynienia i odszkodowania z polisy OC samochodu sprawcy i zapewne będą to znacznie wyższe kwoty od tych z polisy NNW.

Proszę o kontakt z Kancelarią - stopka poniżej - na pewno będziemy w stanie Panu pomóc.

Jakaś bardzo dziwne zapisy OWU, gdzie ubezpieczyciel ponosi odpowiedzialność tylko za skrajne przypadku. Tak jak wskazał przedmówca proszę zażądać doręczenia orzeczenia lekarza orzecznika tabel trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia.

Dziękuje za podpowiedzi. Informuję że nie powołano nawet komisji lekarskiej. Po 2 tyg. od zawiadomienia o szkodzie dostałem pismo informujące mnie że obrażenia które odniosłem nie są ujęte w tabeli trwałego uszczerbku na zdrowiu na którym opiera się MTU.

daniel12 wrote:

Dziękuje za podpowiedzi. Informuję że nie powołano nawet komisji lekarskiej. Po 2 tyg. od zawiadomienia o szkodzie dostałem pismo informujące mnie że obrażenia które odniosłem nie są ujęte w tabeli trwałego uszczerbku na zdrowiu na którym opiera się MTU.

Wobec tego odwołanie będzie tym bardziej skuteczne.

szkoda wrote:

Jakaś bardzo dziwne zapisy OWU, gdzie ubezpieczyciel ponosi odpowiedzialność tylko za skrajne przypadku.

MTU tak ma, takie są zapisy i tabele, proszę sobie zobaczyć w OWU NNW kierowców i pasażerów MTU, tabela jest gdzieś w środku owu.

daniel12 wrote:
Oprócz NNW taxi może Pan zgłosić szkodę z innych NNW jeśli Pan posiada (np. grupowe szkolne albo pracownicze), ponad to są duże szanse na odszkodowanie i zadośćuczynienie z tytułu OC sprawcy.
Jeżeli zdecyduje się Pan na likwidowanie szkody z OC sprawcy - do czego zachęcam, proszę o kontakt z Kancelarią przez poniższy baner albo mailowo.

Kancelaria Parus Lex wrote:

szkoda wrote:

Jakaś bardzo dziwne zapisy OWU, gdzie ubezpieczyciel ponosi odpowiedzialność tylko za skrajne przypadku.

MTU tak ma, takie są zapisy i tabele, proszę sobie zobaczyć w OWU NNW kierowców i pasażerów MTU, tabela jest gdzieś w środku owu.

Jeśli chodzi o NW kierowców i pasażerów to inna sprawa- z tym mogę się zgodzić. Chodziło mi o standardowe ubezpieczenia dobrowolne NNW.

• 2 tygodnie później...

MTU powołując się na paragraf 50 pkt. 1 ust. 3 odmawia wypłaty odszkodowania. Przepis ten w OWU znajduje się w brzmieniu: procent sumy ubezpieczenia (o której mowa w § 48 ust. 2) zgodny z poniższą tabelą, zależny od rodzaju trwałego uszczerbku na zdrowiu będącego rezultatem zaistniałego wypadku: W tabeli wyszczególnione są 4 poniżej wymienienione przypadki obrażeń głowy i zakres trwałego uszczerbku na zdrowiu.

CZĘŚCIOWY TRWAŁY USZCZERBEK NA ZDROWIU

Głowa

Częściowe usunięcie żuchwy lub połowy szczęki dotyczące pełnej grubości kości. 40

Utrata jednej gałki ocznej 40

Całkowita utrata słuchu, jednostronna 30

W związku z tym pytanie? Nie jest wprost określone że MTU zastrzega odpowiedzialność z tytułu NNW tylko do wymienionych przypadków w tabeli. Jak rozumieć ten zapis?

daniel12 wrote:
MTU powołując się na paragraf 50 pkt. 1 ust. 3 odmawia wypłaty odszkodowania. Przepis ten w OWU znajduje się w brzmieniu: procent sumy ubezpieczenia (o której mowa w § 48 ust. 2) zgodny z poniższą tabelą, zależny od rodzaju trwałego uszczerbku na zdrowiu będącego rezultatem zaistniałego wypadku: W tabeli wyszczególnione są 4 poniżej wymienienione przypadki obrażeń głowy i zakres trwałego uszczerbku na zdrowiu.
Głowa
Częściowe usunięcie żuchwy lub połowy szczęki dotyczące pełnej grubości kości. 40

W związku z tym pytanie? Nie jest wprost określone że MTU zastrzega odpowiedzialność z tytułu NNW tylko do wymienionych przypadków w tabeli. Jak rozumieć ten zapis?
Z cytowanego zapisu wynika, że urazy jakich Pan doznał nie podlegały ochronie ubezpieczeniowej i nic z tym nie da się zrobić.

Teraz swoje działania powinien skupić Pan na postępowaniu z ubezpieczenia OC sprawcy szkody.

W przypadku pytań prosimy o kontakt - stopka poniżej.

daniel12 wrote:
Głowa

1) Trzeba to interpretować tak, że skoro w OWU nie ma klauzul o odpowiedzialności za inne urazy to ubezpieczyciel za owe inne urazy- nie wymienione w tabeli- po prostu nie ponosi odpowiedzialności;

2) Pkt 1.

Niestety ubezpieczenie kierowców i pasażerów w MTU jest kompletnie nie przystosowane do obrażeń ciała jakie najczęściej mają miejsce w wypadkach samochodowych, nie wypełnia potrzeb rynku i nie spełnia oczekiwań Klientów, a po za tym jeżeli dojdzie już do tak dużej szkody jaką ubezpieczenie obejmuje (np. utrata jednej gałki ocznej 40), to i tak wypłacane kwoty są kompletnie nie adekwatne do urazu.

Proponuję więc zapomnieć o MTU i zająć się odszkodowaniem z OC, a jeśli zdecyduje się Pan na pełnomocnika proszę o kontakt z Kancelarią.