Wypadek skręcenie stawu skokowego, miejsce: klub sportowy .
Wypadek zdarzył się podczas zajęć „stepu”. Sala do aerobiku ( w tym podłoga), sprzęt był dobrze przygotowany, również miałam odpowiedni strój i dobrze dopasowane buty.
Podczas ćwiczeń przy zeskoku ze stepu nagle osunęła mi się stopa, która zaraz potem zaczęła boleć i uniemożliwiła natychmiastowe wstanie. Stopa została spryskana zimnym sprayem, następnie usiadłam z boku sali i obserwowałam nogę. Po zajęciach, okazało się, że noga spuchła, więc jeszcze raz spryskano ją ochładzającym sprayem i instruktorka zawinęła stopę w elastyczny bandaż. Na zajęciach obecne były jeszcze 3 klientki, w tym pielęgniarka, która zasugerowała wizytę na Sorze ( Szpitalny Oddział Ratunkowy),co też niezwłocznie uczyniłam.
Jakie formalności muszę spełnić,żeby móc starać się o odszkodowanie? Czy i w jakim czasie ktoś z klubu sportowego musi zrobić jakiś protokół?
Jestem zatrudniona na podstawie umowy o pracę, odprowadzam też składkę na PZU.
1. Z czyjego ubezpieczenia starać się o odszkodowanie: z mojego czy siłowni ( jakie to dokładnie musi być ubezpieczenie NW?)
2. Czy mogę starać się o zadośćuczynienie ( np. za leki, za zmniejszone wynagrodzenie – zasiłek chorobowy 80%, sprzęt do rehabilitacji)?
3. Czy przysługuje jakieś odszkodowanie z ZUS skoro to był wypadek poza pracą?
Dziękuję😉