poszkodowanik Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Witam,nie tak dawno miałem wypadek samochodowy nie ze swojej winy. Wjechał we mnie kierowca TIRA, policja przybyła na miejsce i przyznała mu mandat za wypadek. Zgłosiłem się już o odszkodowanie do oc sprawcy wypadku. Dostałem już za uszkodzony samochód i obrażenia i jestem zadowolony. Natomiast problem jest z samochodem zastępczym. Wiem że TU ma obowiązek zapłacić mi za samochód zastępczy z OC sprawcy, szczególnie że jestem przedstawicielem handlowym i bez samochodu jestem totalnie pozbawiony możliwości zarobkowania. Dodam, że pracować mogłem już w 5 dniu po wypadku (na szczęście nie doznałem wielu obrażeń) ale że samochód nadal w warsztacie (do tego rekomendowanym przez OC sprawcy!!!!) to nie mogę nic robić. Czy mogę śmiało starać się o samochód zastępczy lub sam go wynająć i żądać od nich zwrotu? czy moje roszczenia są zasadne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 1) Tak; 2) Tak. Zgodnie zaś z tezą uchwały S.N. z dn. 17 listopada 2011 r. sygn. akt III CZP 05/11 „Odpowiedzialność ubezpieczyciela z tytułu umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za uszkodzenie albo zniszczenie pojazdu mechanicznego niesłużącego do prowadzenia działalności gospodarczej obejmuje celowe i ekonomicznie uzasadnione wydatki na najem pojazdu zastępczego; nie jest ona uzależniona od niemożności korzystania przez poszkodowanego z komunikacji zbiorowej”. Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2010 r. Nr 51, poz. 307 ze zm.) wolne od podatku dochodowego są: otrzymane odszkodowania lub zadośćuczynienia, jeżeli ich wysokość lub zasady ustalania wynikają wprost z przepisów odrębnych ustaw lub przepisów wykonawczych wydanych na podstawie tych ustaw, z wyjątkiem m.in.: odszkodowań za szkody dotyczące składników majątku związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą (art. 21 ust. 1 pkt 3e przedmiotowej ustawy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi