Witam.
Jeśli teraz w postępowaniu sądowym (wcześniej nieświadomy wszystkich okoliczności (nie pamiętam przebiegu wypadku od wstrząsu) przyjąłem leżąc połamany w szpitalu mandat ale zgłosił się świadek i okazuje się że było inaczej) SĄD ustali że współwinnym 50/50 w wypadku był również kierujący drugim pojazdem z którym sie zderzyłem to można domagać się pokrycia szkód z OC czy NNW tego kierowcy?. Chodzi mi o taka sytuację a w szczególności o to że zniszczony całkowicie w wypadku mój pojazd został już przezemnie sprzedany praktycznie po cenie złomu za 1/3 wartości ze względu na to że nie miałem środków na bieżące rachunki a leżałem połamany(mam dokładną dokumentację fotograficzną wyglądu pojazdu przed i po wypadku),odzież ochronna również zniszczona została wyrzucona (był smród od krwi itd) ale mam zdjęcia całego sprzętu nowego i po wypadku , dowód zapłaty za te rzeczy w sklepie(płatność kartą i gotówką ALE NIE MAM już paragonu,za to widnieję w tym sklepie jako klient z karta rabatową za zakupiony sprzet także mogę udowodnić że kupiłem tam te rzeczy za konkretną kwotę i w konkretnym sklepie.Na zdjęciach z akcji ratowniczej mam ten sprzęt na sobie.). Czyli podsumowując: motocykl złom(złamany na pół) , kask zniszczony,strój,rękawice, buty, zniszczone ale fizycznie tych rzeczy oprócz butów i rękawic nie mam już. Współwinnym zdarzenia jest dopiero teraz uznany kierujący drugim pojazdem z wypadku.Czy należy mi się odszkodowanie z jego OC,NNW ? I drugie pytanie czy należy mi się odszkodowanie za trwały uszczerbek na zdrowiu (mam już opinię biegłego sądowego są to bardzo poważne obrażenia) i za cierpienie i inne szkody.
Pozdrawiam i proszę o odpowiedz. Przepraszam za trochę skomplikowany opis 🙂