zwolnienie po wypadku p. pracy a odszkodowania
Założył JPawelek, 16 maja 2012 · 373 wyświetlenia
JPawelek napisał(a):
Witam . Proszę o pomoc w trudnej dla mnie sytuacji , jestem w trakcie leczenia - świadczenie rehabilitacyjne po wyczerpaniu zwolnienia 182 dni, wiem że zakład pracy może zgodnie z przepisami rozwiązać ze mną stałą umowę o pracę po 3-ch m-cach ( mam 2 m-ce do tego czasu) pobierania ww świadczenia, czy jeżeli niebędę już pracownikiem tej firmy mam szanse na roszczenia co do OC pracodawcy , odszkodowań za winę za wypadek itp czy ewent. innych (jakich) ( protokół wypadkowy stwierdza iż zaniedbania ze strony pracodawcy przyczyniają się do wypadku ) . Wszystkie źródła mówią że po zakończeniu leczenia można występować ale czy na pewno ? Pozdrowienia
będzie Pan mógł ubiegać się o odszkodowanie i zadośćuczynienie z tytułu OC pracodawcy bez względu na to czy będzie Pan zatrudniony czy nie. Tak samo będzie Pan mógł ubiegać się o odszkodowanie z ZUS oraz z tytułu NNW grupowego lub indywidualnego.
JPawelek napisał(a):
Witam . Proszę o pomoc w trudnej dla mnie sytuacji , jestem w trakcie leczenia - świadczenie rehabilitacyjne po wyczerpaniu zwolnienia 182 dni, wiem że zakład pracy może zgodnie z przepisami rozwiązać ze mną stałą umowę o pracę po 3-ch m-cach ( mam 2 m-ce do tego czasu) pobierania ww świadczenia, czy jeżeli niebędę już pracownikiem tej firmy mam szanse na roszczenia co do OC pracodawcy , odszkodowań za winę za wypadek itp czy ewent. innych (jakich) ( protokół wypadkowy stwierdza iż zaniedbania ze strony pracodawcy przyczyniają się do wypadku ) . Wszystkie źródła mówią że po zakończeniu leczenia można występować ale czy na pewno ? Pozdrowienia
1) Tak- można likwidować szkodę z ubezpieczenia wypadkowego w ramach stosunku pracy, z ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych jak i indywidualnych oraz domagać się uzupełniających świadczeń od pracodawcy na podstawie k.c. na zasadzie winy lub na zasadzie ryzyka o ile zachodzą przesłanki. Tak jak Pan pisze zachodzą przesłanki do likwidacji szkody z polisy OC pracodawcy na zasadzie winy.
JPawelek napisał(a):
1. jednorazowego odszkodowania z ZUS
2. świadczeń ze wszystkich dobrowolnych ubezpieczeń NNW
3. zadośćuczynienia i odszkodowania od pracodawcy lub jego ubezpieczyciela jeśli posiada ubezpieczenia OC pracodawcy
W przypadku pytań prosimy o kontakt - stopka poniżej.
JPawelek napisał(a):
Bardzo dziękuję za cenne oraz szybkie odpowiedzi . Mam pytanie co do moich ewentualnych roszczeń, w jakiej formie mógłbym wnioskować o przyznanie odszkodowań od zakładu pracy i jego ubezpieczyciela, czy jedynie na drodze sądowej ?
1) Wpierw wykorzystuje się etap polubowny, dwuinstancyjny przed T.U. (w sprawie przed ZUS wykorzystuje się sprzeciw od orzeczenia lekarskiego), a dopiero później można wytoczyć ewentualny pozew do sądu.
Witam,
szanse uzyskania odszkodowania od pracodawcy zależą od tego czy posiadał on ubezpieczenie od takich zdarzeń. Jeśli tak -to proszę pisemnie zgłosić się o podanie nr polisy ubezpieczeniowej i wówczas kieruje Pan roszczenie do danego towarzystwa. Towarzystwo powinno się zgłosić do pracodawcy o potwierdzenie zdarzenia i w zależności od odpowiedzi nastąpi wypłata. Jeśli okaże się, że takiego ubezpieczenia nie było, wówczas roszczenie należy skierować bezpośrednio do pracodawcy i określić termin na wypłatę. Przy drugiej opcji najprawdopodobniej zakończy się na sądzie. Jeżeli zdecyduje się Pan na profesjonalną pomoc to proszę o kontakt.
ADAMO25 napisał(a):
PROSZĘ O KONTAKT I WECEJ SZCZEGÓŁÓW NA @ morski-kopiec93
Zgodnie z ust. 9 w zw. ust. 14 lit. f regulaminu forum Odszkodowania i Wypadki Odzyskaj.info nie jest dopuszczalne nakłaniane przez użytkownika- w jakikolwiek nawet pośredni sposób poprzez publikację maila- do skorzystania z usług jakiegokolwiek podmiotu gospodarczego, bez uzyskania uprzedniej zgody administracji. Złamanie tej zasady skutkuje zablokowaniem lub nawet usunięciem konta użytkownika bez ostrzeżenia i powiadomienia.