przemek35 Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Witam! Mam 17 lat, wczoraj wyszedłem ze szpitala, w którym wylądowałem, gdyż miałem wstrząśnienie mózgu. Sytuacja była następująca: były gminne zawody sportowe(taki tam turniej sołectw), przed zawodami wszyscy się wpisywali i składali podpisy, na zawodach był ambulans.Podczas jednego meczu stałem na bramce i rzuciłem się i zostałem kopnięty w głowę lub nadepnięty przez jednego z zawodników, straciłem przytomność (znajomy mówi ze leżałem przez paręnaście sekund na murawie, a gra toczyła się dalej) dopiero po około 30sekundach sędzia przerwał grę i jeden ze znajomych podniósł mnie z murawy, aczkolwiek dokończyłem mecz na bramce.Po meczu wróciłem do domu, zacząłem wymiotować i pojechałem do szpitala, okazało się ze mam tylko wstrząśnienie mózgu, (pisze tylko ponieważ podejrzewano krwiaka z wylewami do czaszki czy coś takiego, bądź co bądź trzeba by otwierać czaszkę), w szpitalu bylem o niedzieli do środy. Dzisiaj moja mama się spotkała ze znajomym, który zajmuje się podobnymi sprawami i powiedział ze z takich spraw (niepełnoletnie dziecko traci przytomność na organizowanych zawodach, nikt tego nie widzi, opieka medyczna także nie zwraca na to uwagi, na dodatek sam pojechałem na crossie do domu) można wyciągnąć od 10tys. do 20tys. zł??? Proszę o poradę czy jest to możliwe? Jeśli tak to gdzie się zgłosić ? Jeszcze jedno: niewiadomo czy było wykupione ubezpieczenie na te zawody! Jeśli dowiem się czegoś więcej to dam znać. Proszę o pomoc, z góry dzięki. Pozdrawiam, przemek55. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Szkodę można likwidować z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych i indywidualnych.Jednak z NNW wypłaca się co do zasady odszkodowanie za trwały uszczerbek na zdrowiu, a wstrząśnięcie mózgu może powodować 0% trwałego uszczerbku na zdrowiu. Proszę przeczytać OWU gdyż być może ubezpieczyciel bierze odpowiedzialność za pobyt w szpitalu, zwraca koszty leczenia etc.. Jeśli grał Pan wystawiony w klubie to można rozważyć likwidację szkody z polisy OC tegoż klubu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parus Lex Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 przemek35 wrote:znajomym, który zajmuje się podobnymi sprawami i powiedział ze z takich spraw (niepełnoletnie dziecko traci przytomność na organizowanych zawodach, nikt tego nie widzi, opieka medyczna także nie zwraca na to uwagi, na dodatek sam pojechałem na crossie do domu) można wyciągnąć od 10tys. do 20tys. zł??? Proszę o poradę czy jest to możliwe? J.Proszę się spytać tego znajomego od kogo "można wyciągnąć od 10tys. do 20tys. zł???" - on powinien powiedzieć od kogo , bo zna szczegóły sprawy.Na chwile obecną wobec braku szczególnych informacjito na pewno możesz z NNW szkolnego (jak nie było wyłączenia na piłkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Co ważne zgodnie z art. 818 § 1 k.c. umowa ubezpieczenia lub ogólne warunki ubezpieczenia mogą przewidywać, że ubezpieczający ma obowiązek w określonym terminie powiadomić ubezpieczyciela o wypadku. Zgodnie z art. 818 § 3 i 4 k.c. w razie naruszenia z winy umyślnej lub rażącego niedbalstwa obowiązków określonych w paragrafach poprzedzających art. 818 k.c. ubezpieczyciel może odpowiednio zmniejszyć świadczenie, jeżeli naruszenie przyczyniło się do zwiększenia szkody lub uniemożliwiło ubezpieczycielowi ustalenie okoliczności i skutków wypadku. Skutki braku zawiadomienia ubezpieczyciela o wypadku nie następują, jeżeli ubezpieczyciel w terminie wyznaczonym do zawiadomienia otrzymał wiadomość o okolicznościach, które należało podać do jego wiadomości. Zgodnie z art. 807 § 1 k.c. postanowienia ogólnych warunków ubezpieczenia lub postanowienia umowy ubezpieczenia sprzeczne z przepisami niniejszego tytułu są nieważne, chyba że dalsze przepisy przewidują wyjątki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi