PZU nie chce zwrócić za dodatkowe zakupy do szpilata, sanatorium
Założył lolcia, 21 maja 2012 · 520 wyświetleń
lolcia napisał(a):
Wg. mnie za wszystkie zakupy jakie musiałam zrobić PZU powinno zwrócić. Buty wcale nie muszą być specjalistyczne - na co dzień wcale nie muszę chodzić w sportowych butach i nie muszę ich mieć przed wypadkiem, to samo dotyczy bielizny - innej bielizny używa się będąc zdrowym a innej będąc pacjentem leżącym przez 53dni, czy przebywając z obcymi osobami w pokoju w sanatorium.W samym dresie też się nie chodzi ani nie ćwiczy, potrzebne są koszulki gimnastyczne, skarpetki sportowe itp. - i to nie jedna, przecież nie będę jej prac codziennie i tak przez 24 dniowy turnus. To samo dotyczy szlafroka, kapci, przyborów toaletowych itp. - dla mnie to sa normalne koszty związane z wypadkiem i wcale nie musze ich miec przed tym zdarzeniem.
Też tak uważam- kwestia prawidłowego umotywowania. Natomiast to, że T.U. nie chce zwracać takich kosztów, wydatków to już inna sprawa.
Kancelaria Parus Lex napisał(a):
Powinni zwrócić za specjalistyczne buty do ćwiczeń (najlepiej jeśli będzie taka informacja od ortopedy lub rehabilitanta) i ew. dres, natomiast co do reszty to zależy w jakiej ilości Pani kupiła. Przecież przed wypadkiem miała Pani ręczniki i bieliznę więc zakup tych rzeczy nie jest normalnym następstwem wypadku, tylko jest elementem codzienności. W zamian za to może Pani wykazać konieczność dojazdów jakiejś osoby, która ponosiła koszt dojazdu i poświęcał na to swój cenny czas i z tego zrobić rozliczenie.
Słuszne- m.in. ilość jest kryterium oceny.