lolcia Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Witam, złożyłam do PZU roszczenie o zwrot za wszystkie dojazdy związane z wypadkiem, zrobiłam czytelną tabelkę ( wyszło kilka stron ) i podsumowane km pomnożyłam przez stawkę kilometrówki tzn. tak jak przy wykorzystaniu samochodu osobowego do celów służbowych. Uzasadniając iż takie jest przyjęte orzecznictwo sadów w tym zakresie. Pzu napisało mi iż powołuję się rozporządzenie dot. wykorzystywania samochodu do celów służbowych a przecież wykorzystywałam go do celów prywatnych i policzyli mi tylko za średnie spalanie, po odwołaniu dodając łaskawie 10% za amortyzację. Ja zrobiłam prawie 6000 km w sumie więc czy mi zapłacą 0,50 czy 0,80 to niebagatelna różnica. Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć, może jakiś przykładowy wyrok albo wyrok SN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Należy kwestionować wysokość amortyzacji. To, że rozporządzenie dotyczy wyjazdów służbowych nie oznacza, iż przez analogię nie można je stosować w tym przypadku. Zresztą właśnie w owym rozporządzeniu ustawodawca uwzględnia amortyzację. T.U. winien pokryć wszelkie szkody czyli faktyczne normalne szkody wynikłe z wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolcia Opublikowano 5 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Dzięki, wejdę w to rozporządzenie i coś pokombinuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi