Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Jak postąpić w tej sytuacji?

anza_25
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem. 2 miesiące temu moja mama uległa wypadkowi. Została potrącona przez samochód na przejściu dla pieszych. W szpitalu po wypadku spędziła 9 dni, przy czym lekarze nie stwierdzili żadnych złamań. Na karcie wypisu ze szpitala zostało umieszczone jako rozpoznanie "ogólne potłuczenia oraz wstrząs mózgu". Jednakże mama opuściła szpital na wózku nie mogąc chodzić. Przez następne tygodnie nie było poprawy więc zabrałam ją prywatnie do ortopedy, który zlecił ponowne zdjęcia rtg kręgosłupa oraz bioder. Okazało się że mama ma "infrakcję stawu biodrowego" czyli jak wyjaśnił mi lekarz ma pękniętą miednicę. W owej sytuacji nie wiem jak postąpić aby naprawić to co właściwie zaniedbali lekarze w szpitalu, gdyż pęknięta miednica kwalifikuje zdarzenie jako wypadek a nie jako kolizję (ale nie o to głównie chodzi). Głównie o to gdzie się udać i jakie zaświadczenia będą potrzebne od jakich lekarzy aby wystąpić o odszkodowanie od ubezpieczyciela sprawcy wypadku aby było jasne że konsekwencją tego jest uszczerbek na zdrowiu na 5-6 miesięcy? Oraz jak udowodnić teraz PZU gdzie mama była całe życie ubezpieczona że skutek wypadku jest dużo poważniejszy niż to co napisane zostało w karcie wypisu ze szpitala? Czy takie zaniedbanie lekarzy powinnam zgłosić gdzieś dalej, głównie pytam dlatego, że pobrałam karty informacyjne ze szpitala i z kart tych wynika że lekarze zlecili tylko prześwietlenie nogi oraz klatki piersiowej na oddziele ratunkowym i nic więcej. A nas rodzinę zapewnili że mama nie ma żadnych złamań gdyż została cała prześwietlona...?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Witam,

Pani mama może ubiegać się o zadośćuczynienie oraz o odszkodowanie za koszty leczenia z OC sprawcy wypadku. W sprawie odszkodowania z PZU trzeba ściągnąć orzeczenie lekarskie i tabele uszczerbku. Proszę o kontakt z Kancelarią, wówczas będę mogła zapoznać się ze szczegółami sprawy, żeby ewentualnie pokierować Panie lub w całości poprowadzić sprawę.

Witam ponownie,

Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Odnośnie odszkodowania z OC sprawcy wypadku oraz zadośćuczynienia zdaję sobie sprawę że aby to osiągnąć muszę wystąpić na drogę cywilno-prawną. Głównie w tym momencie chodzi mi o tak jak i w jaki sposób ściągnąć to orzeczenie lekarskie dla PZU. Nie bardzo orientuję się w tych procedurach? Oraz jeśli jest możliwość proszę mi odpowiedzieć na pytanie czy w naszym przypadku jest sens składać gdziekolwiek zawiadomienie na opiekę lekarzy i ich zaniedbanie podczas mamy pobytu w szpitalu? I jeśli tak gdzie się to robi i w jaki sposób?

Pozdrawiam, z góry dziękuję za odpowiedź

O orzeczenie z PZU proszę zgłosić się pisemnie do jednostki, która prowadziła likwidację szkody oraz proszę poprosić o tabele uszczerbku na zdrowiu.

W kwestii opieki to zaniedbanie lekarzy jest faktycznie duże i trzeba sprawę rozpatrzyć z punktu widzenia likwidacji szkody.

Sprawa może okazać się stosunkowo łatwa albo skomplikowana w zależności od wybranej ścieżki.

Istotne jest w jakim stopniu zaniedbanie lekarzy wpłynęło na obecny stan Pani mamy. Czy obecne dolegliwości są efektem wypadku czy też zaniedbania? Szczerze napiszę, że najlepiej będzie likwidować szkodę z OC sprawcy i zaniechać szukania winnych w szpitalu, bo może to znacznie skomplikować sprawę. Towarzystwo sprawcy wypadku może twierdzić, że obecny stan mamy jest efektem zaniedbań w szpitalu, a nie wypadku, dlatego mogą wypłacić mniej, twierdząc , że za pozostałe cierpienie powinien zapłacić szpital. Postępowanie ze szpitalem natomiast to wielomiesięczna walka. Wybierając jedynie dochodzenie odszkodowania z OC sprawcy wszystko zostanie wypłacone przez jego TU. Oczywiście po zapoznaniu się z bliższymi szczegółami ta odpowiedź może być nietrafiona, dlatego w razie jakichkolwiek wątpliwości proszę o kontakt.

• 2 miesiące temu...

Dzień dobry !

Powinna Pani dochodzić odszkodowania z OC sprawcy wypadku. Od ubezpieczyciela sprawcy. Nie trzeba tu wchodzić na drogę sądową. Proszę złożyć roszczenie do ubezpieczyciela z polisy OC sprawcy. Czy posiada Pani notatkę policyjną z miejsca zdarzenia lub oświadczenie sprawcy ? Trzeba załączyć również dokumentację z przebiegu leczenia oraz zaświadczenia o poniesionych kosztach w związku z leczeniem, co podwyższy wypłatę odszkodowania. Proszę przesłać skany dokumentów w celu bezpłatnej wyryfikacji sprawy.