poszkodowany85 Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Witam,W kwietniu wychodząc z bloku, idąc chodnikiem przy bloku potknąłem się o wystający i nieoznaczony przy chodniku pręt (pozostałość po usuniętym płotku), w wyniku tego zerwałem wiązadła w nodze, przeszedłem operację itd... jak już doszedłem do siebie, zwróciłem się do administracji spółdzielni mieszkaniowej z opisem sytuacji i prośbą o udostępnienie numeru polisy OC oraz nazwy ubezpieczyciela. Na drugi dzień zadzwoniła do mnie rozwścieczona kobieta, która odmówiła mi podania tych danych, twierdząc, że chce wyłudzić odszkodowanie i że zawiadamia prokuraturę (?!). Zażądała również abym jej przedstawił protokół policyjny ze zdarzenia (nie posiadam - nie zawiadomiłem policji tylko pojechałem na ostry dyżur), oraz dokumentację medyczną - odmówiłem bo nie będę do jakiejś kobiety przesyłał wrażliwych danych osobowych. Pytanie brzmi, czy jest jakaś podstawa prawna nakazująca udostępnienie danych polisy? Chciałbym szkodę bezpośrednio zgłosić do ubezpieczyciela. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Skoro spółdzielnia mieszkaniowa nie ma żadnych danych na przypuszczenie, że ktoś chce wyłudzić odszkodowanie to zawiadomienie prokuratury jest całkowicie bezpodstawne i gołosłowne. Tym bardziej, że osoba ta jedynie wnosi o udostępnienie polisy OC to ubezpieczyciel będzie oceniał zasadność roszczenia. Skoro spółdzielnia nie chce udostępnić polisy OC to należy bezpośrednio do nich wystosować pismo roszczeniowe i wyznaczyć np. termin 7 dni na wypłatę zadośćuczynienia i odszkodowania, a jeśli mają polisę OC to termin 3 dni na przesłania dokumentacji do swojego ubezpieczyciela. Takie szkody muszą być solidne udowodnione tj. zdjęcia, świadkowie, a najlepiej notatka policyjna. Co do danych wrażliwych to dokumentację medyczną też należy przedstawić pomimo, że zgodnie z art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 ze zm.) zabrania się przetwarzania danych ujawniających pochodzenie rasowe lub etniczne, poglądy polityczne, przekonania religijne lub filozoficzne, przynależność wyznaniową, partyjną lub związkową, jak również danych o stanie zdrowia,kodzie genetycznym, nałogach lub życiu seksualnym oraz danych dotyczących skazań, orzeczeń o ukaraniu i mandatów karnych, a także innych orzeczeń wydanych w postępowaniu sądowym lub administracyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parus Lex Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 poszkodowany85 wrote:Witam,W kwietniu wychodząc z bloku, idąc chodnikiem przy bloku potknąłem się o wystający i nieoznaczony przy chodniku pręt (pozostałość po usuniętym płotku), w wyniku tego zerwałem wiązadła w nodze, przeszedłem operację itd... jak już doszedłem do siebie, zwróciłem się do administracji spółdzielni mieszkaniowej z opisem sytuacji i prośbą o udostępnienie numeru polisy OC oraz nazwy ubezpieczyciela. Na drugi dzień zadzwoniła do mnie rozwścieczona kobieta, która odmówiła mi podania tych danych, twierdząc, że chce wyłudzić odszkodowanie i że zawiadamia prokuraturę (?!). Zażądała również abym jej przedstawił protokół policyjny ze zdarzenia (nie posiadam - nie zawiadomiłem policji tylko pojechałem na ostry dyżur), oraz dokumentację medyczną - odmówiłem bo nie będę do jakiejś kobiety przesyłał wrażliwych danych osobowych.Pytanie brzmi, czy jest jakaś podstawa prawna nakazująca udostępnienie danych polisy? Chciałbym szkodę bezpośrednio zgłosić do ubezpieczyciela.Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.Witam,po pierwsze trzeba wszystko udokumentować, czyli wykazać związek przyczynowo - skutkowy między upadkiem prętem i obrażeniami. Co do pani ze spółdzielni to proszę sobie dać z nią spokój i napisać pismo poleconym ze zwrotką w treści jak napisał szkoda. W przypadku dalszych problemów proszę o kontakt z Kancelarią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poszkodowany85 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 poszkodowany85 wrote: Dziękuję za odpowiedzi. Proszę bardzo- w razie jakichkolwiek wątpliwości proszę śmiało pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parus Lex Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Dodam jeszcze, że oprócz odszkodowania ze spółdzielni może Pan zgłosić szkodę z ubezpieczeń dobrowolnych NNW, gdzie oprócz druku zgłoszenia szkody, aby otrzymać odszkodowanie, będzie Pan musiał udostępnić dokumentację medyczną, podobnie zresztą w TU OC spółdzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Co ważne zgodnie z art. 818 § 1 k.c. umowa ubezpieczenia lub ogólne warunki ubezpieczenia mogą przewidywać, że ubezpieczający ma obowiązek w określonym terminie powiadomić ubezpieczyciela o wypadku. Zgodnie z art. 818 § 3 i 4 k.c. w razie naruszenia z winy umyślnej lub rażącego niedbalstwa obowiązków określonych w paragrafach poprzedzających art. 818 k.c. ubezpieczyciel może odpowiednio zmniejszyć świadczenie, jeżeli naruszenie przyczyniło się do zwiększenia szkody lub uniemożliwiło ubezpieczycielowi ustalenie okoliczności i skutków wypadku. Skutki braku zawiadomienia ubezpieczyciela o wypadku nie następują, jeżeli ubezpieczyciel w terminie wyznaczonym do zawiadomienia otrzymał wiadomość o okolicznościach, które należało podać do jego wiadomości. Zgodnie z art. 807 § 1 k.c. postanowienia ogólnych warunków ubezpieczenia lub postanowienia umowy ubezpieczenia sprzeczne z przepisami niniejszego tytułu są nieważne, chyba że dalsze przepisy przewidują wyjątki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi