kasa1979 Opublikowano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Witam,bardzo proszę o odpowiedz na moje pytanie bo wszyscy wprowadzają mnie w błąd.Na początku grudnia miałem wypadek przy pracy,przy podnoszeniu ciężkiego towaru w pracy wyskoczyły mi 2 dyski i powaliło mnie na kolana,musiałem się zwolnic bo nie dałem rady pracować.Zgłosiłem to pracodawcy i naszemu panu od BHP i mam to zaliczone jako wypadek przy pracy i został sporządzony protokół.Po chodzeniu po rożnych lekarzach a zaczęło się od rodzinnego i skończyło się prywatnie u neurologa który skierował mnie na tomografie kręgosłupa i okazało się ze mam wyskoczone 2 dyski z czego jeden uciskał mi na nerwa prawej nogi,i praktycznie nie chodziłem ponieważ miałem straszny ból.Na początku stycznia,miałem operacje gdzie usunięto całkowicie jeden dysk,bylem cały czas na L4. W ciągu 182dni bylem na rehabilitacji w sanatorium i końcem maja bylem ostatni raz w szpitalu u lekarza prowadzącego który robił mi operacje po zaświadczenie zakończenia leczenia,i dałem mu taki druk N9 który dostałem od pana BHP i poprosiłem o wypełnienie,a lekarz powiedział ze taki druk wypełnia sie tylko i wyłącznie do celu uzyskania zasiłku rehabilitacyjnego i nie wypełnił mi go bo o taki zasiłek się nie starałem i wróciłem juz do pracy/Dzisiaj bylem pierwszy dzien w pracy i przyszedł do mnie pan z BHP i mówi mi ze możemy składać dokumentu do ZUS i starać się o odszkodowanie i zapytał mnie czy mam wypełniony ten druk N9 a ja na to ze nie bo nie starałem sie o zasiłek rehabilitacyjny tylko chciałem wrócić do pracy.Podobno nic nie załatwię bez tego druku? Pytanie czy lekarz możne mi go jeszcze wypisać i czy faktycznie jest on potrzebny do odszkodowania.Moje dokumenty to.zaświadczenie od lekarza rodzinnego ze sie zgłosiłem z ostrym bólem kregoslupa i nic nie pomagało,tomografia kręgosłupa,wypis ze szpitala,wypis z sanatorium ze wszystko bez zmian,i protokół wypadkowy. takie dokumenty posiadam,czy starać sie o wypełnienie druku N9 co powiedzieć lekarzowi skoro mi go nie chciał wypisać.Myślę ze napisałem wszystko co potrzebne.Bardzo proszę o wasza pomoc,bardzo jej potrzebuje bo nie wiem co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kancelaria1 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 kasa1979 wrote:Witam,bardzo proszę o odpowiedz na moje pytanie bo wszyscy wprowadzają mnie w błąd.Na początku grudnia miałem wypadek przy pracy,przy podnoszeniu ciężkiego towaru w pracy wyskoczyły mi 2 dyski i powaliło mnie na kolana,musiałem się zwolnic bo nie dałem rady pracować.Zgłosiłem to pracodawcy i naszemu panu od BHP i mam to zaliczone jako wypadek przy pracy i został sporządzony protokół.Po chodzeniu po rożnych lekarzach a zaczęło się od rodzinnego i skończyło się prywatnie u neurologa który skierował mnie na tomografie kręgosłupa i okazało się ze mam wyskoczone 2 dyski z czego jeden uciskał mi na nerwa prawej nogi,i praktycznie nie chodziłem ponieważ miałem straszny ból.Na początku stycznia,miałem operacje gdzie usunięto całkowicie jeden dysk,bylem cały czas na L4. W ciągu 182dni bylem na rehabilitacji w sanatorium i końcem maja bylem ostatni raz w szpitalu u lekarza prowadzącego który robił mi operacje po zaświadczenie zakończenia leczenia,i dałem mu taki druk N9 który dostałem od pana BHP i poprosiłem o wypełnienie,a lekarz powiedział ze taki druk wypełnia sie tylko i wyłącznie do celu uzyskania zasiłku rehabilitacyjnego i nie wypełnił mi go bo o taki zasiłek się nie starałem i wróciłem juz do pracy/Dzisiaj bylem pierwszy dzien w pracy i przyszedł do mnie pan z BHP i mówi mi ze możemy składać dokumentu do ZUS i starać się o odszkodowanie i zapytał mnie czy mam wypełniony ten druk N9 a ja na to ze nie bo nie starałem sie o zasiłek rehabilitacyjny tylko chciałem wrócić do pracy.Podobno nic nie załatwię bez tego druku? Pytanie czy lekarz możne mi go jeszcze wypisać i czy faktycznie jest on potrzebny do odszkodowania.Moje dokumenty to.zaświadczenie od lekarza rodzinnego ze sie zgłosiłem z ostrym bólem kregoslupa i nic nie pomagało,tomografia kręgosłupa,wypis ze szpitala,wypis z sanatorium ze wszystko bez zmian,i protokół wypadkowy. takie dokumenty posiadam,czy starać sie o wypełnienie druku N9 co powiedzieć lekarzowi skoro mi go nie chciał wypisać.Myślę ze napisałem wszystko co potrzebne.Bardzo proszę o wasza pomoc,bardzo jej potrzebuje bo nie wiem co dalej.Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 8 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania, do wniosku o wypłatę jednorazowego odszkodowania z ZUS trzeba dołączyć:1) protokół powypadkowy2) prawomocny wyrok sądu pracy3) kartę wypadku;4) decyzję o stwierdzeniu choroby zawodowej5) zaświadczenie o stanie zdrowia wydane przez lekarza, pod którego opieką znajduje się ubezpieczony;6) odpis aktu zgonu - w przypadku zgonu osoby, która uległa wypadkowi przy pracy, lub u której stwierdzono chorobę zawodową.W Pan sprawie podane wyżej punkty: 2, 4 i 6 nie będą wymagane.BHP-owiec miał więc rację, a lekarz powinien druk N-9 wypełnić bez żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi