cichy81 Opublikowano 8 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 witam pod koniec marca złamałem nogę podczas powrotu z pracy do 20czerwca jestem jeszcze na zwolnieniu i po tym planuje zakończyć leczenie odprowadzane są składki do zus oraz dodatkowo ubezpieczani jestem w pzu przez pracodawce czy mogę liczyć na odszkodowanie z zus oraz pzu i kiedy należy składać papiery proszę o pomoc i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kancelaria1 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2012 Z ubezpieczenia w PZU powinna Pani otrzymać świadczenie. Zgłoszenie szkody powinna Pani zrobić po zakończeniu leczenia ale przed upływem 3 lat od zdarzenia, żeby nie doszło do przedawnienia roszczeń. Z ZUS otrzymuje się jednorazowe odszkodowanie tylko za wypadki przy pracy (zrównane z nim). W Pani przypadku miał miejsce wypadek w drodze z pracy. Powinna Pani ten fakt zgłosić pracodawcy, aby sporządził kartę wypadku. Jeśli uzna wypadek jako wypadek w drodze z pracy będzie miała Pani prawo do zasiłku chorobowego w wysokości 100 % podstawy wymiaru zasiłku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi