Jump to content
Forum Odszkodowania

alimenty

onesun
 Share

Recommended Posts

witam.

chciałam się dowiedzieć jakie wnioski i gdzie można złożyc o alimenty, jak je napisać? chodzi o moją siostrę i jej syna, ojciec dziecka nie pokazuje się u niej od dłuższego czasu i szkoda mi jej nie mogę tego tak zostawić:( dodam, że dziecko ma nazwisko matki.. proszę o pomoc, nie mnie, ale jej jest ona potrzebna, a ja, bez wiedzy jej nie pomogę:(:(:(

• 1 year later...
Przykro mi, sprawy o alimenty często są bardzo trudne. Wiem, bo sama je otrzymuje od ojca, a moja mama walczyła o to długo, ojciec potrafił ukryć swój dochód, niestety nie doradzę Ci, gdzie złożyć takie dokumenty, ale jak chcesz szybko rozwiązać taką sprawę lepiej skorzystać z pomocy prawnika, moja mama korzystała z kancelarii prawnej, sama byłaby bezsilna w tym. Dobry prawnik powinien Ci pomóc.

• 2 months later...
Trudna, czy nie walczyć trzeba. Polecam portal mojrozwod.pl. Tam zajdziesz porady m. in. na temat alimentów. Polecam artykuł Jak walczyć o wysokie alimenty.

A ojciec uznał dziecko? Bo jeśli nie to najpierw trzeba będzie wystąpić o ustalenie ojcostwa. Jeśli ojciec uznał dziecko to tylko sprawa o alimenty. Tutaj są arkusze do obliczania wielkości alimentów - http://www.grzybkowski-guzek.pl/pl/specjalizacje/158-sprawy-dotyczace-dzieci/614_614-jak-obliczyc-wysokosc-alimentow-nowe-arkusze-kalkulacyjne.html - z pewnością się przydadzą. Pozew o alimenty składa się w sądzie rejonowym w miejscowości zamieszkania. Tu jest wzór pozwu i przykład - http://www.infor.pl/prawo/pozwy/wzory-pozwow/f,6,Pozew-o-alimenty.html Jeśli napiszesz, z jakiej miejscowości jesteście to może uda mi się Wam polecić jakiegoś dobrego adwokata lub radcę prawnego. Samej jej będzie trudno przed sądem, ale zawsze warto spróbować.

• 4 months later...
  • 4 years later...