onesun Posted June 11, 2012 Share Posted June 11, 2012 witam.chciałam się dowiedzieć jakie wnioski i gdzie można złożyc o alimenty, jak je napisać? chodzi o moją siostrę i jej syna, ojciec dziecka nie pokazuje się u niej od dłuższego czasu i szkoda mi jej nie mogę tego tak zostawić dodam, że dziecko ma nazwisko matki.. proszę o pomoc, nie mnie, ale jej jest ona potrzebna, a ja, bez wiedzy jej nie pomogę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZanetaWisniewska Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 Przykro mi, sprawy o alimenty często są bardzo trudne. Wiem, bo sama je otrzymuje od ojca, a moja mama walczyła o to długo, ojciec potrafił ukryć swój dochód, niestety nie doradzę Ci, gdzie złożyć takie dokumenty, ale jak chcesz szybko rozwiązać taką sprawę lepiej skorzystać z pomocy prawnika, moja mama korzystała z kancelarii prawnej, sama byłaby bezsilna w tym. Dobry prawnik powinien Ci pomóc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basiencja Posted October 31, 2013 Share Posted October 31, 2013 Trudna, czy nie walczyć trzeba. Polecam portal mojrozwod.pl. Tam zajdziesz porady m. in. na temat alimentów. Polecam artykuł Jak walczyć o wysokie alimenty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ifka Posted November 3, 2013 Share Posted November 3, 2013 A ojciec uznał dziecko? Bo jeśli nie to najpierw trzeba będzie wystąpić o ustalenie ojcostwa. Jeśli ojciec uznał dziecko to tylko sprawa o alimenty. Tutaj są arkusze do obliczania wielkości alimentów - http://www.grzybkowski-guzek.pl/pl/specjalizacje/158-sprawy-dotyczace-dzieci/614_614-jak-obliczyc-wysokosc-alimentow-nowe-arkusze-kalkulacyjne.html - z pewnością się przydadzą. Pozew o alimenty składa się w sądzie rejonowym w miejscowości zamieszkania. Tu jest wzór pozwu i przykład - http://www.infor.pl/prawo/pozwy/wzory-pozwow/f,6,Pozew-o-alimenty.html Jeśli napiszesz, z jakiej miejscowości jesteście to może uda mi się Wam polecić jakiegoś dobrego adwokata lub radcę prawnego. Samej jej będzie trudno przed sądem, ale zawsze warto spróbować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tarraban Posted March 18, 2014 Share Posted March 18, 2014 Sprawę o alimenty składasz do sądu rodzinnego. Poczytaj w necie, jest dużo podpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krolanna89 Posted July 19, 2018 Share Posted July 19, 2018 Ostatnio trafiłam na ciekawego bloga adwokata od rozwodów adwokatodrozwodow.pl Dużo praktycznej wiedzy za darmo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts