Jajcynt Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Witam Mam problem z wypłatą odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu przez PZU.1.04.2012 (niedziela) grając rekreacyjnie w siatkówkę uderzyłem łokciem prawej ręki w parkiet, w skutek czego doznałem urazu zapalenia kaletki maziowej stawu łokciowego. Tego samego dnia udałem się na pogotowie gdzie zrobione RTG łokcia, oraz skierowano mnie na punkcje do poradni chirurgicznej. 2.04.2012 chirurg stwierdził że nie trzeba robić punkcji a rękę mam okładać altacetem i ją unieruchomić. 4.04.2012 ponowna wizyta ponieważ na całej ręce powstał duży krwiak przepisano mi zastrzyki dobrzuszne w celu zlikwidowania krwiaka. Po miesiącu kolejna wizyta kontrolna, z ręką nie było poprawy i zgłosiłem się ponownie do chirurga, ten pooglądał łokieć i zadał pytanie dlaczego nie było zrobionej punkcji. Trochę mnie to zdziwiło bo przez cały okres leczenia to On był lekarzem który miał styczność z moim łokciem. Lekarz postanowił że muszę przejść rehabilitację (ultradźwięki, jonoforeza i laser po 10 razy każdy), a jeśli nie pomoże zabieg operacyjny w celu wycięcia kaletki. Po rehabilitacji zero poprawy, więc musiałem mieć przeprowadzony zabieg. W szpitalu spędziłem 5 dni, na ranę założono 8 szwów oraz dren. 10.02.2013 zakończono leczenie, trochę dziwne bo ręką nie potrafię ruszać a każda próba zgięcia to ogromny ból. W ten sam dzień skoro zakończono leczenie starałem się o odszkodowanie z PZU. Wysłałem wszystkie karty leczenia i dostałem odmowną decyzję. Lekarz orzecznik stwierdził że: "Z opinii lekarza orzekającego wynika, że zapalenia kaletki łokciowej prawej ręki nie można uznać za skutek nieszczęśliwego wypadku. Schorzenie to zostało rozpoznane juz w dniu 02-04-2012 i należy je traktować jako ujawnienie się stanu chorobowego, a PZU Życie SA nie ponosi odpowiedzialności za skutki nieszczęśliwego wypadku, który powstał w wyniku chorób i stanów chorobowych nawet takich, do ujawnienia których doszło w sposób nagły. Roszczenie rozpatrujemy zatem jak na wstępie." Czy mam szanse ubiegać się o odszkodowanie? na skierowaniu na rehabilitację pisze wyraźnie: stan po stłuczeniu łokcia (P) z pourazowym zapaleniem kaletki łokciowej. W kartotekach lekarskich tylko wpis Zapalenie Kaletki Maziowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi