Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wezwanie od SM ze zdjęciem z fotoradaru.

ofi23
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj moja żona dostała korespondencję - "fotkę" z fotoradru, mimo że w dowodzie figuruje jako nie jako właściciel tylko współwłaściciel. Właścicielem jestem ja i wydaje mi się że to na mnie powinna być korespondencja.

Na załączonym zdjęciu nie widać dokładnie twarzy kierowcy ale na pewno nie jest to moja żona. Chcieliśmy skorzystać z oświadczenia nr 3 - "niewskazanie kierowcy" ale są tam sformułowania wg mnie nie do zaakceptowania, a mianowicie:

- stwierdzenie: "oświadczam że pojazd nie został użyty wbrew mojej woli i wiedzy" - a co jeżeli nie wiedziałem o tym?

- stwierdzenie: "mimo posiadanej wiedzy (o osobie która prowadziła pojazd) nie wskażę osoby" - zdjęcie jest niewyraźne więc dlaczego założenie że wiem kto to był, przecież użytkowników samochodu może być wielu?

- stwierdzenie: "zgadzam się na przyjęcie mandatu karnego kredytowanego w wysokości 500 zł" - wykroczenie zostało "wycenione" na 300 + 6 pkt, więc dlaczego za niewskazanie 500?

Moje pytania są następujące:

- czy prawidłowe było przesłanie korespondencji mojej żonie (współwłaścicielowi) a nie mnie?

- czy mogę przesłać (właściwie moja żona) zmodyfikowane "oświadczenie nr 3" w którym nie będzie stwierdzeń które same w sobie są obciążające i wskazać w oświadczeniu że zgadzam się na mandat 300 zł?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

witaj

maiłem podobne doświadczenie z fotoradarem i kara.

boksowałem sie pół roku. i nic nie ugrałem ;(

które z Was jezdzi czesciej autem Ty czy zona. jeśli Ty to zgódz sie na mandat.

ja w swojej spawie wine wziołem na siebie nie na żone i ja miałem punkty. nastepnym razem dostałem mandat od polcji i juz mało brakowało a bym musiał zdawac ponowny egzamin.

z nimi sie niewygra. tylko przeciagniesz sprawe. szkoda nerwow i zdrowia.

ale to moje zdanie.

TY ZROBISZ CO BEDZIESZ UWAŻAC

pozdrawiam

robert

dziękuję za podzielenie się doświadczeniami.

W sumie mi głównie chodzi o te punkty żeby ich nie złapać no i o 200 zł różnicy w mandacie. Niby konto mam czyste ale kto wie jak długo...