ofi23 Opublikowano 14 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 Witam.Wczoraj moja żona dostała korespondencję - "fotkę" z fotoradru, mimo że w dowodzie figuruje jako nie jako właściciel tylko współwłaściciel. Właścicielem jestem ja i wydaje mi się że to na mnie powinna być korespondencja.Na załączonym zdjęciu nie widać dokładnie twarzy kierowcy ale na pewno nie jest to moja żona. Chcieliśmy skorzystać z oświadczenia nr 3 - "niewskazanie kierowcy" ale są tam sformułowania wg mnie nie do zaakceptowania, a mianowicie:- stwierdzenie: "oświadczam że pojazd nie został użyty wbrew mojej woli i wiedzy" - a co jeżeli nie wiedziałem o tym?- stwierdzenie: "mimo posiadanej wiedzy (o osobie która prowadziła pojazd) nie wskażę osoby" - zdjęcie jest niewyraźne więc dlaczego założenie że wiem kto to był, przecież użytkowników samochodu może być wielu?- stwierdzenie: "zgadzam się na przyjęcie mandatu karnego kredytowanego w wysokości 500 zł" - wykroczenie zostało "wycenione" na 300 + 6 pkt, więc dlaczego za niewskazanie 500?Moje pytania są następujące:- czy prawidłowe było przesłanie korespondencji mojej żonie (współwłaścicielowi) a nie mnie?- czy mogę przesłać (właściwie moja żona) zmodyfikowane "oświadczenie nr 3" w którym nie będzie stwierdzeń które same w sobie są obciążające i wskazać w oświadczeniu że zgadzam się na mandat 300 zł?Z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert1661348258 Opublikowano 15 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 witaj maiłem podobne doświadczenie z fotoradarem i kara.boksowałem sie pół roku. i nic nie ugrałem ;(które z Was jezdzi czesciej autem Ty czy zona. jeśli Ty to zgódz sie na mandat.ja w swojej spawie wine wziołem na siebie nie na żone i ja miałem punkty. nastepnym razem dostałem mandat od polcji i juz mało brakowało a bym musiał zdawac ponowny egzamin.z nimi sie niewygra. tylko przeciagniesz sprawe. szkoda nerwow i zdrowia.ale to moje zdanie.TY ZROBISZ CO BEDZIESZ UWAŻACpozdrawiamrobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert1661348258 Opublikowano 15 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2012 PSprzepraszam nie pomogłemnapisałem tylko z życia wziete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ofi23 Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 dziękuję za podzielenie się doświadczeniami.W sumie mi głównie chodzi o te punkty żeby ich nie złapać no i o 200 zł różnicy w mandacie. Niby konto mam czyste ale kto wie jak długo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi