W dniu 15.10.2007 r uczestniczyłem w kolizji drogowej , gdzie kierowca ciężarowego samochodu uderzył w tył mojego auta osobowego i w wyniku czego doznałem urazu górnej częsci kręgosłupa szyjnego.Lekarz który udzielił mi pierwszej pomocy medycznej w SOR MSWiA w Olsztynie po przeprowadzonych prześwietleniach uznał i wpisał w karcie informacyjnej że doznałem w wyniku zdarzenai drogowego SKRĘCENIA KRĘGOSŁUPA C. Byłem na zwolnieniu lekarskim ok 1.5 miesiąca gdzie nosiłem 6 godz na dobę kołnierz ortopedyczny. Odbyłem również rehabilitacje : zabiegi laserem, Jontoforeza i Voltaren. Po skończonej rehabilitacji od czasu do czasu odczuwam ból w tym odcinku kręgosłupa i związane z tym uczucie odrętwienia i częstsze bóle głowy jak przed wypadkiem.
Złożylem dokumenty w PZU SA i PZU Życie SA. Stawiłem sie na komisji lekarskiej. Po czym otrzymałem odpowiedz :
PZU Życie Sa następującej treści :
****PISMO z PZU ZYCIE SA *****
"Dotyczy :Odmowy świadczenia z tytułu nieszczęsliwego wypadku
Zgłoszenie z dnia 17.12.2007r polisa nr .........
Zdarzenie z dnia 15.10.2007
Odpowiadając na złożoną dokumentację uprzejmię informujemy, że w oparciu o postanowienie paragrafu 3 pkt 2 ogólnych warunków grupowego ubezpieczenia pracowbnieczego typ P zatwierdzonych uchwałą nr 93/92 Zarządu Powszechnego Zakładu Ubezpieczeń na Życie SA z dnia 07.12.1992r świadczenie Panu nie przysługuje.
Wyjaśniamy, że stosownie do przepisu paragrafu 4 typ P
--za nieszczęsliwy wypadek objęty ubezpieczeniem uważa sie nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zwnętrzną, w następstwie którego ubezpieczony niezależnie od swojej woli doznał trwałego uszkodzenia ciała.
Natomiast zgodnie z paragrafem 3 pkt.2 ww. warunków grupowego ubezpieczenia pracowniczego typ P przedmiotem ubezpieczenia są następstwa nieszczęśliwych wypadków, powodujące trwały uszczerbek na zdrowiu.
Wobec powyższergo za zgłoszone zdarzenia z dnia 15.10.2007r świadczenie Panu nie przysługuje.
Informujemy, że powództwo o rozszczenia wynikające z umowy ubezpieczenia można wytoczyć przez sąd właściwy dla miejsca zamieszkania lub siedziby ubezp[-ieczającego, ubezpieczonego lub uprawnionego z umowy ubezpieczenia albo według przepisów o właściwości ogólnej.
Kolejne pismo przyszło 5 dni póżniej z ***Pzu SA ****gdyż tam też mam ubezpieczenie.
Treść ::
Centrum Likwidacji Szkód PZU SA w Gdańsku , Filia w Olsztynie uprzejmie informuje, że zgodnie z ogólnymi warunkami ubezpieczenia następstw nieszczęśliwych wypaków zatwierdzonych uchwałą Zarządu PZU S.A Nr UZ /489?20025 z dnia 08.10.2003r paragraf 5.1
"przedmiotem ubezpieczenia są następstwa nieszczęśliwych wypadków polegające na uszkodzeniu ciała lub rozstroju zdrowia powodujące trwały uszczerbek na zdrowiu"
Z końcowego orzeczenia lekarskiego wydanego przez Lekarzy Orzekających PZU Życie SA w dniu 10.0102008r . wynika, iż opisane w zgłoszeniu szkody zdarzenie nie spowodowało trwałego uszczerbku na Pana zdrowiu. Doznane obrażenia zostały wygojone bez następstw.
Biorąc pod uwagę powyższe brak jest podstaw do przyznania świadczenia.
Na podstawie art.16 ust. 3 ustawy z dnia 22.05.2003r o działalności ubezpieczeniowej PZU SA zobowiązany jest poinformować o możliwości dochodzenia rozszczeń także na drodze sądowej.
Także dostałem w/w pisma które przepisałem i z nich wynika że lekarze którzy mnie badali stwierdzili że nie mam uszczerbku na zdrowiu. Ale ja odczuwam po powstałym wypadku bóle głowy częściej i co jakiś czas mam równiez zawroty głowy jak równiezż odczuwam odrętwienie w tej okolicy.
Proszę mi poradzić co mam zrobić, Nie ukrywam że sprawa w sądzie to już ostateczna droga, ponieważ nie mam pieniędzy na wniesienie pozwu jak również dodatkowymi z tym związanymi kosztami. Czy mogę odwołać sie i w jakiej formie to zrobić . Proszę mi odpowiedzieć jak dalej postąpić żeby dostać należne mi odszkjodowanie. Dodam, że mój kolega miał podobny wypadek : zdarzenie drogowe i taki sam uraz kręgosłupa i otrzymał odszkodowanie . Dlatego stąd moje zdziwienie i próba walki o swoje.
Proszę o odpowiedz i dziękuje. Jakie mam szanse na uzyskanie odszkodowania ?