Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Zerwanie więzadła pobocznego przyśrodkowego !!!

lamber
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i bardzo proszę o pomoc. Zawodowo gram w piłkę i na ostatnim meczu uszkodziłem lewe kolano. Od 3dni po urazie zrobiłem rezonans magnetyczny, który wykazał zerwanie więzadła pobocznego przyśrodkowego. Tak bynajmniej mi to przetłumaczono (bo gram w Grecji). Konsultowałem już to z lekarzem klubowym i zarówno on jak i klubowy masażysta powiedział, że rekonstrukcja nie będzie konieczna. Jestem zdziwiony, bo praktycznie po 6 dniach kolano prawie mnie nie boli i od samego początku mi nie ,,ucieka". Powiedzieli, że wystarczy, że będę miał mocne mięśnie czworogłowe i bez problemu po 1 miesiącu wróce do gry. Ciężko mi jednak w to uwierzyć bo myślę, że im po prostu zależy bym nie operował nogi i jak najszybciej wrócił na boisko. Mam więc pytania:

1. jak to możliwe, że noga mi nie ,,ucieka" ?

2. czy powinienem poddać się zabiegowi ? - wcześnie już od kogoś w Polsce słyszałem, że tych więzadeł sie nie rekonstruuje

I jeszcze prośba - czy mógłby mi ktoś powiedzieć coś o rehabilitacji po takim uszkodzeniu.

Bardzo proszę o szybką odpowiedź, bo po raz pierwszy mam tak poważną kontuzję.

• 5 tygodni później...

Witam,

Jeśli więzadło jest zerwane całkowicie konieczna może okazać się rekonstrukcja. Jednakże jeśli jest to uraz I, czy II stopnia rekonstrukcja może okazać się zbyteczna.

W Pana wypadku konieczna jest jeszcze diagnostyka funkcjonalna całej kończyny m.in. ocena dynamicznych parametrów szybkościowo-siłowych stawów, w Pana wypadku w obrębie stawu kolanowego w warunkach izokinetycznych. Ocena izokinetyczna jest standardem uznanym na całym świecie jako element obiektywnej oceny przygotowania motorycznego i aktualnego stanu zdrowia zawodnika. Dzięki temu badaniu będziemy mogli precyzyjnie ułożyć program rehabiltacji z uwzględnieniem deficytów w sile i mocy poszczególnych mięśni. Dodatkowym elementem który trzeba u Pana przebadać jest stabilizacja czynna stawu (czyli sprawdzenie jak system nerwowo-mięśniowy kontroluje pozycję i ruch w stawie). Dopiero zebranie tych wszystkich informacji pozwoli w sposób profesjonalny opracować plan terapii mającej optymalnie przygotować Pana do powrotu na arenę sportową.