lamber Opublikowano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Witam i bardzo proszę o pomoc. Zawodowo gram w piłkę i na ostatnim meczu uszkodziłem lewe kolano. Od 3dni po urazie zrobiłem rezonans magnetyczny, który wykazał zerwanie więzadła pobocznego przyśrodkowego. Tak bynajmniej mi to przetłumaczono (bo gram w Grecji). Konsultowałem już to z lekarzem klubowym i zarówno on jak i klubowy masażysta powiedział, że rekonstrukcja nie będzie konieczna. Jestem zdziwiony, bo praktycznie po 6 dniach kolano prawie mnie nie boli i od samego początku mi nie ,,ucieka". Powiedzieli, że wystarczy, że będę miał mocne mięśnie czworogłowe i bez problemu po 1 miesiącu wróce do gry. Ciężko mi jednak w to uwierzyć bo myślę, że im po prostu zależy bym nie operował nogi i jak najszybciej wrócił na boisko. Mam więc pytania:1. jak to możliwe, że noga mi nie ,,ucieka" ?2. czy powinienem poddać się zabiegowi ? - wcześnie już od kogoś w Polsce słyszałem, że tych więzadeł sie nie rekonstruujeI jeszcze prośba - czy mógłby mi ktoś powiedzieć coś o rehabilitacji po takim uszkodzeniu.Bardzo proszę o szybką odpowiedź, bo po raz pierwszy mam tak poważną kontuzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FIZJOFIT Opublikowano 19 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2008 Witam,Jeśli więzadło jest zerwane całkowicie konieczna może okazać się rekonstrukcja. Jednakże jeśli jest to uraz I, czy II stopnia rekonstrukcja może okazać się zbyteczna.W Pana wypadku konieczna jest jeszcze diagnostyka funkcjonalna całej kończyny m.in. ocena dynamicznych parametrów szybkościowo-siłowych stawów, w Pana wypadku w obrębie stawu kolanowego w warunkach izokinetycznych. Ocena izokinetyczna jest standardem uznanym na całym świecie jako element obiektywnej oceny przygotowania motorycznego i aktualnego stanu zdrowia zawodnika. Dzięki temu badaniu będziemy mogli precyzyjnie ułożyć program rehabiltacji z uwzględnieniem deficytów w sile i mocy poszczególnych mięśni. Dodatkowym elementem który trzeba u Pana przebadać jest stabilizacja czynna stawu (czyli sprawdzenie jak system nerwowo-mięśniowy kontroluje pozycję i ruch w stawie). Dopiero zebranie tych wszystkich informacji pozwoli w sposób profesjonalny opracować plan terapii mającej optymalnie przygotować Pana do powrotu na arenę sportową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi