Wypadek drogowy z winy kierujacego

Założył slawek_k, 7 sierpnia 2012 · 384 wyświetlenia

slawek_k
Wraz ze znajomymi miałem wypadek drogowy. Winny jest kierowca (zbyt duża prędkość i pod wpływem alkoholu). Czy mogę starać się o odszkodowanie z ZUS? Nie chce aby obciążano kierującego. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Miszka
Panie Adamo25, za wszystko zapłaci nietrzeźwy kierowca w ramach regresu. Proponuję jeszcze poczekać z taką aktywnoscią na tym forum - trochę się trzeba podszkolić.
Mariusz

Miszka napisał(a):

Panie Adamo25, za wszystko zapłaci nietrzeźwy kierowca w ramach regresu. Proponuję jeszcze poczekać z taką aktywnoscią na tym forum - trochę się trzeba podszkolić.

tutaj szkolenie nic chyba nie da... 🙂

grzes123
Czy osoba poszkodowana w wypadku, ktora nie chce wnosic oskarzenia przeciwko sprawcy, ktory jest bliska osoba moze dochodzic odszkodowania z jego OC??
Mariusz

Ewuchna napisał(a):

Miszka napisał(a):

Bardzo sensowna odpowiedź. Pozdrawiam autora.
Witam, proszę rozwinąć okoliczności zdarzenia oraz aby rozwiać niektóre wątpliwości proszę o informację na temat:
1. Trzeźwości sprawcy
2. Informacji na temat czy sprawca miał uprawnienia do kierowania
3. Informacja na temat opłacenia polisy OC
kancelariaa

Witam

Może nie wnosić. Jeżeli rozstrój zdrowia trwał ponad 7 dni akt oskarżenia będzie "z automatu". Ktokolwiek wniesie o odszkodowanie z OC, a kierowca był po alkoholu, firma ubezpieczeniowa wypłaci, a potem wystąpi o zwrot tych pieniędzy od kierowcy.

Pozdrawiam

grzes123
A co z moim pytaniem. Na przyklad maz byl sprawca wypadku, zona ma obrazenia powyzej 7 dni. Ale nie chce ukarania meza w sadzie. Czy mimo to moze dostac odszkodowanie z jego OC??
Mariusz
Tak ma szanse. Proszę rozwinąć kwestie o które pytałem wcześniej. Na tą chwile pisane są cząstkowe odpowiedzi.