majpreszess Opublikowano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 witam.mam powazna sprawe.przez caly czas zwiazku z moim ex partnerem znecal sie nade mna i moim synkiem. w 2005 mieszkalismy w uk. 24 grudnia skopal moja twarz tak brutalnie ,ze pekla kosc policzkowa,pekla skora ....mialam operacje wstawienia metalowego chipa i szyte oko,paraliz lewej strony twarzy....zostal arezsztowany ...a pozniej go wypuszczono....potem drugie pobicie i uciekl z anglii.nastepne byly w irlandii,a teraz w polsce...wszczete jest postepowanie dochodzeniowe w sprawie znecania sie nad nami.nie wiem jak wydostac akta z anglii(sa powaznym dowodem w sprawie...) i czy moge starac sie o odszkodowanie za to pobice w anglii?gdzie skladac ?moge w polsce?jakie dokumenty....blagam o pomoc...dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dandy Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 jest taka instytucja CICA w Anglii, możesz złożyć wniosek o wypłacenie odszkodowania, ale musisz mieć dowody na pobicie - świadków, zeznania, musiała być wezwana policja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majpreszess Opublikowano 22 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 witam .byla zgloszona sprawa na policji...bylam w szpitalu...jest cala dokumentaja.tylko czy moge skladac pismo o odszkodowanie jesli mialo to miejsce w grudniu 2005 roku?pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dandy Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Kto moze ubiegac sie o odszkodowanie w ramach CICA? O odszkodowanie może sie ubiegać ofiara aktu przemocy, który nastąpił na terenie Wielkiej Brytanii. Termin przedawnienia wynosi 2 lata, zatem istotne jest żeby aplikację złożyć w ciągu 2 lat od daty zaistnienia incydentu. Nie jest wykluczone, że aplikacje złożone po upływie tego terminu nadal będą brane pod uwagę, jeżeli jest to usprawiedliwione w danej sytuacji. Osoba poszkodowana powinna jak najszybciej, osobiście poinformować policję o zaistniałym zdarzeniu, chyba że jest to niemożliwe z powodu obrażeń jakie odniosła. Aplikacja osoby poszkodowanej może zostać odrzucona ze względu na jej zachowanie przed lub w czasie wypadku, fakt bycia notowanym oraz brak współpracy z policją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majpreszess Opublikowano 22 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 dziekuje serdecznie.bede probowala:) moze mi sie uda....... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryku25 Opublikowano 15 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 W listopadzie zostalem powaznie pobity przez czterech czarnych ludzi na poludniu Londynu. Zostalem ugodzony nozem i mam teraz blizne 20cm na brzuchu. Ale wazniejsze jest to ze mialem wtrzasnienie mozgu. O calej sprawie wie policja. Zostalem przewieziony do szpitala i tam dostalem pierwsza pomoc ale na dalsze badania nie bylo mnie stac. Teraz lecze sie w Polsce i mam zamiar wrocic do Londyniu po jakies odszkodowanie. Czy moge sie ubiegac i jakie mam szanse?? Pozdrawiam... Patryku25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 21 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2008 jest taka instytucja CICA, wejdź na ich stronę i zadzwoń, wypłacają odszkodowania ofiarą przestępstw kryminalnych.www.cica.gov.uk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 Witam, pracuję w Anglii od kilku miesięcy. W pewien weekend skoczyliśmy się ze znajomymi do okolicznego miasta do baru (ja byłem kierowcą więc nie spożywałem alkoholu). Wychodząc z niego o 1 w nocy zaczepiła nas grupa pijanych anglików mając pretensje że my Polacy zabieramy im pracę i panoszymy się po ich kraju. Moi znajomi nie byli pijani i nie chcieliśmy wdawać się w bezsensowną rozmowę, ale tamci nie dawali spokoju. Niestety ich było 5 facetów a nasz 2 mężczyzn i 2 kobiety więc nie chcieliśmy doprowadzić do bójki. Niestety nie dali nam odejść. Obaj z kolegą oberwaliśmy, ale na szczęście nasze koleżanki zostawili w spokoju. Kolega ma przecięty łuk brwiowy i złamany noc, a ja złamany nos i rękę w nadgarstku bo popchnęli na chodnik i upadłem na dłoń. Oczywiście uciekli. Koleżanka wezwała policję. Słyszeliśmy, że możemy dostać odszkodowanie z jakiejś instytucji o nazwie CICA, ale nie wiemy jak to zrobić. Będę wdzięczny za wskazówki. Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Witam Przemku, masz rację, macie możliwość uzyskania odszkodowania za pobicie z CICA. Dokładniej mówiąc jest to Criminal Injuries Compensation Authority. Jego funkcją jest przyznawanie odszkodowań osobom, które odniosły obrażenia, zarówno psychiczne, jak i fizyczne w wyniku aktu przemocy. Obrażenie musi nastąpić na terenie Wielkiej Brytanii oraz być wystarczająco poważne by spełniało warunki tzw. minimalnej taryfy odszkodowania. Wasz przypadek wyczerpuje tą definicję, więc warto zgłosić się do CICA. Sprawa ulega przedawnieniu po 2 latach, więc lepiej zbyt długo nie zwlekać. Czas na decyzję zależy od stopnia złożoności sprawy, ale może to być rok lub nawet dłuższy okres czasu Informacje i druki do wypełnienia można znaleźć na stronie internetowej www.cica.gov.uk . Strona jest w języku angielskim, więc jeżeli dobrze nie znacie języka i mieszkacie w Anglii od niedawna, to radziłabym skorzystać z pomocy jakiejść kancelarii adwokackiej na terenie Anglii. Więcej na temat odszkodowania za pobicie w UK przeczytacie w naszym artykule: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/odszkodowanie-dla-ofiar-pobic-w-anglii/ . Życzę Wam zdrowia i powodzenia w uzyskaniu odszkodowania. Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi