Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie i konsekwencje po wypadku rowerowym / proszę o pomoc

luki1852
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kilka dni temu po wyregulowaniu przerzutek w rowerze chciałem sprawdzić, jak działają w praktyce. Wyjechałem na ścieżkę rowerową, w oddali widziałem kobietę na rowerze jadącą z naprzeciwka, spojrzałem w dół by sprawdzić jak działają przerzutki, gdy podniosłem głowę, kobieta była już bardzo blisko, nie chcąc zachaczyć kierownicą chiałem odbić lekko w bok, lecz źle chwyciłem kierownicę, przez co zderzyliśmy się czołowo. Okazało się, że Pani złamała nadgarstek. W szoku zostwiłem leżący rower na miejscu, szybko pobiegłem do garażu, który był kilkanaście metrów od miejsca zdarzenia po telefon komórkowy w celu wezwania pomocy kobiecie. Wezwałem karetkę, a kobietac chyba uważając, że próbuję uciec z miejsca zdarzenia zadzwoniła po policję. Przyjechała karetka i zabrała panią do szpitala. Zaczekałem na policję, przyznałem, że to z mojej winy, gdyż się zagapiłem, ta zrobiła zdjęcia rowerów, uznając je za sprawne, sprawdziła mnie alkomatem (byłem trzeźwy), sprawdziła moją tożsamość, pojechaliśmy do szpitala, gdzie potwierdziły się przypuszczenia, że Pani złamała nadgarstek. Policjanci odwieźli mnie do domu, mówiąc, że ponieważ skutkiem było złamanie nadgarstka, sprawa zostanie potraktowana jako wypadek i krótko mówiąc będzie sąd. Był to mój pierwszy tego typu wypadek na rowerze i nie wiem jak cała sprawa wygląda i co mi może grozić. Dodam, że jestem jedynym żywicielem rodziny gdyż słyszałem, że to również może wpływać na wysokość kary.

Moje pytania: Jakie będą kolejne kroki w postępowaniu? Czy dostanę wezwanie? Jeśli tak, to w jakim czasie? Jaką karę może na mnie nalożyć sąd? Jak wygląda sprawa z odszkodowaniem dla tej Pani?

Z góry dziękuję za odpowiedzi