siaska5 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 w dniu 22-11-07 w pracy skręciłam staw skokowy,(nie zgłaszając wypadku nadzorowi)przyjechałam do domu po czym udałam sie na pogotowie.Założono mi pólgips na 7 dni potem na 3 tygodnie gips twardy,od lekarza dostałam 35 dni zwolnienia,następnie skierował mnie na rehabilitacje obecnie zakończyłam rehabilitacje i w pracy pani z kadr stwierdziła ze nienależny mi sie odszkodowanie z PZU bo niezgłoszony jest wypadek zwolnienie mam do 25-01-2008r(ogółem 64 dni).mam pytanie czy mogę ubiegać się o odszkodowanie z PZU(jestem ubezpieczona) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 26 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 NIE MA ZADNEGO OGRANICZENIA jesli chodzi o zglaszanie wypadku przy pracy!! Choc najlepiej jest robic to od razu i szkoda, ze tego nie zrobilas! Moja rada jest taka:KONIECZNIE zglos NA PIŚMIE do pracodawcy prośbe o ustalenie - zgodnie z obowiazujacymi przepisami - okolicznosci i przyczyn wypadku przy pracy, ktoremu uleglas w dniu...... o godz. .......... Podaj tez ewentualnych swiadkow wypadku. Pamietaj, ze niekoniecznie musi to byc bezposredni swiadek zdarzenia (choc tak byloby nalpeiej). Moze tez byc swiadek posredni, a wiec np. kolezanka, ktorej zaraz po zdarzeniu wspomnialas o tym, albo ktokolwiek inny, kto moze postwierdzic, ze takie zdarzenie moglo miec miesce w tym czasie i miejscu.Pracodawca po otrzymaniu Twojego zgloszenia powoluje zespol powypadkowy, ktory ma 14 dni na sporzadzenie protokolu powypadkowego (w tym czasie zbiera wyjasnienia od Ciebie i swiadkow, opinie lekarza itp). Pozniej daje pracodawcy protokol do zatwierdzenia, pracodawca powinien go zatwierdzic w ciagu 5 dni od sporzadzenia protokolu.Ty musisz dostac jeden egz. zatwierdzonego protokolu.Jesli wypadek bedzie uznany za wypadek przy pracy (w skrocie WPP) to po pierwsze: za caly okres niezdolnosci do pracy z tego tytulu bedziesz miala zaplacone 100% (czyli-dostaniesz wyrownanie) a po calkowitym zakonczeniu leczenia bedziesz mogla wystapic do ZUS-u z wnioskiem o jednorazowe odszkodowanie. Taki wniosek skladasz u pracodawcy (najczesciej w bhp) dolaczasz do niego druk N9 wypelniony przez lekarza (wazne jest, zeby stwierdzil tam, ze leczenie zostalo zakonczone!) a wtedy bhp dolaczy reszte potrzebnej dokumentacji i wysle do ZUS-u. ZUS powola Cie na komisje w celu ustalenia uszczerbku na zdrowiu.Tak to - w skrocie - powinno wygladac.Czyli - nie przejmuj sie tym, co mowi kadrowa, - skladaj szybciutko to zgloszenie wypadku (na pismie a na Twojej kopii niech CI potwierdzi koniecznie date wplywu!) i spokojnie czekaj. Pamietaj tylko, zebys dokladnie czytala protokol przed jego podpisaniem! Musi byc stwierdzenie, ze wypadek jest uznany za WPP i - w punkcie 5-tym nie moze byc zadnych zapisow, ze Ty sie przyczynilas w znacznym stopniu do powstania wypadku, bo wtedy ZUS najprawdopodobniej odmowi Ci prawa do swiadczen. PS.Ja tu opisalam kwestie odszkodowania z ZUS a nie z PZU.PZU to sprawa osobna -ubezpieczenia prywatnego a nie ubezpieczen spolecznych.I-moim zdaniem-tez musisz zlozyc tam wniosek, bo stamtad odszkodowanie nalezy Ci sie bez wzgledu na to, czy mialas wypadek w pracy czy nie. Gdziekolwiek bys miala nieszczesliwy wypadek to takie ubezpieczenie go tym obejmuje.Choc oczywiscie-lepiej bedzie jesli bedziesz miala taki protokol. Troche mnie dziwi podejscie tej pani..... Tak czy owak- skladaj ten wniosek-zgloszenie wypadku przy pracy do pracodawcy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi