Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Złamanie podstawy 5 kości środstopia - odszkodowanie pzu

Tomal42
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dnia 4 lipca 2012 poślizgnąłem się na klatce schodowej, upadłem i w wyniku tego doznałem złamania podstawy 5 kości środstopia lewego. Założono szynę podudziową na 5 tygodni.

Na jakie odszkodowanie mogę liczyć od pzu jeśli od ponad 11 lat wpłacałem im regularnie ubezpieczenie na życie i nw w wysokości 30 zł na miesiąc.

Pozdrawiam.

Witaj, należy Ci się odszkodowanie z OC administratora tejże klatki schodowej, o ile wezwałeś pomoc (np. pogotowie) i otrzymałeś NOTATKĘ, która jest podstawą do uzyskania odszkodowania. Jeśli jej nie masz to odszkodowanie tylko z NNW.

Wysokość świadczenia z ubezpieczenia NNW zależy od warunków na jakich ubezpieczenie zostało zawarte. W większości ubezpieczeń tego typu wysokość świadczenia zależy od sumy ubezpieczenia i wysokości trwałego uszczerbku na zdrowiu, a ten ocenia lekarz.

Jeśli chodzi o odpowiedzialność administratora budynku to jego odpowiedzialność nie zależy od tego czy wezwana była karateka, służby, ale od tego czy można przypisać mu winę (zaniedbanie, niedołożenie należytej staranności).

Witam

Przed chwilą otrzymałem informację od agenta PZU, że otrzymam 600 PLN odszkodowania. Szczerze mówiąc myślałem, że dostanę mniej, więc ta kwota jest wyliczona ok. Natomiast od wspólnoty mieszkaniowej po głębokim zastanowieniu nie będę dochodził odszkodowania.

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...
Potwierdzam. Jeżeli chcesz dostać należne odszkodowanie od dwóch podmiotów (bo z oczywistych względów jest one najczęściej zaniżane) - zwróć się do profesjonalnej firmy - porada nic nie kosztuje. Jeżeli chcesz namiary - proszę o kontakt e-mailowy. Pozdrawiam serdecznie

• 7 lat później...
Witam, co stanowi podstawę wypłacenia odszkodowania w takim samym przypadku co w pierwszym poście? Chodzi mi o złamanie kości śródstopia - zostałem potrącony przez samochód u upadłem na nogę. Czy jest to zdjęcie RTG (takiego nie otrzymałem na SORze)? Dostałem natomiast kartę informacyjną leczenia w szpitalnym oddziale ratunkowym. Jakie dokumenty muszę złożyć do OC sprawcy?

Witam serdecznie,

aby uzyskać odszkodowanie z OC sprawy po wypadku, trzeba wykazać spowodowany nim uszczerbek na zdrowiu. Niestety nie liczy się sam fakt zdarzenia ale jego skutki zdrowotne i majątkowe. Jeżeli doszło do złamania kości śródstopia to dobrze by było pozyskać zdjęcie RTG o ile zostało wykonane, bo pozwoli to ubezpieczycielowi na dokładną weryfikację urazu. Ważne jest jednak to, aby przedstawić wszystkie możliwe dokumenty medyczne, które w sprawie się pojawiły. Każdy dokument może mieć znaczenie.

Najważniejsze dokumenty do zgłoszenia szkody to:

- oświadczenie sprawcy albo notatka policyjna potwierdzająca winę sprawcy,

- pełna dokumentacja medyczna (karta informacyjna z SOR, historia choroby z wizyt u specjalisty, dokumenty potwierdzające rehabilitację itp.),

- rachunki i faktury (oryginały) za koszty leczenia,

- oświadczenie o zdarzeniu oraz o jego skutkach. Należy więc w formie oświadczenia opisać jak doszło do wypadku, czy nie przyczyniliśmy się do wypadku, jak wyglądało leczenie i jaki jest stan zdrowia po zakończeniu leczenia.

Polecam lekturę Vademecum dotyczącego odszkodowań z OC sprawcy po wypadkach komunikacyjnych. Wysyłam też link do artykułu w temacie urazów nóg - może będzie pomocny.

W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu poprzez zgłoszenie albo odpowiedź na forum.

Pozdrawiam,

Izabela