Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wycena auta i korekta 'na dopuszczenie' (pierwsza rejestracja)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam użytkowników forum.

Jestem po kolizji. Sprawca nie miał OC więc rozliczenie szkody z mojego AC w AVIVA). Stwierdzono szkodę całkowitą. W tej chwili próbuję wpłynąć na ubezpieczyciela, aby zwiększył wycenę wartości auta sprzed wypadku.

I nurtuje mnie kwestia korekty na dopuszczenie.

Rok produkcji mojego auta to 2007, pierwsza rejestracja to 2007-11. Wg mnie (wiadomości czerpane z internetu) powinna zostać zastosowana korekta dodatnia ponieważ auto zostało zarejestrowane po raz pierwszy po 15 maja.

Ubezpieczyciel nie zastosował tej korekty, a na moje pytanie 'dlaczego' - likwidator odpowiedział, że nie ma takiej opcji w programie (Eurotax).

Czy rzeczywiście likwidator może nie stosować tej korekty w wycenie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Miszka wrote:
Jest taka korekta ....(ciach)...aby ją pominąć musiał nacisnąć checkbox "ignoruj"
Miszka! czy możesz podesłać na moj priv screenshot z tego okna programu z widocznym checkboxem, o którym piszesz?

Likwidator twierdzi, że nie zastosował tej korekty w mojej wycenie, bo program (Eurotax) mu tego nie umożliwia. I jeżeli jest taki checkbox to wyłączający/włączający w programie Eurotax, a ja mu go pokażę, no to chyba problem będzie w banalny sposób rozwiązany :D Pozostaje jeszcze kwestia różnych wersji(?) programów Eurotax - może w programie stosowanym przez likwidatora AVIVA takiego checkboxa nie ma?

Czy ktoś się orientuje czy programów Eurotax jest więcej niż jeden powszechnie używany?

Nie mogę ci tego podesłać. Program Eurotax dla TU jest jeden. Niech ten likwidator nie rżnie głupa, Specjalnie wyłączył korektę. Napisz mu, że jak nie zastosuje korekty to zwrócisz się do niezależnego rzeczoznawcy a kosztami wyceny obciążysz TU.