Jump to content
Forum Odszkodowania

wypadek w pracy czy jest szansa na odszkodowanie z ZUS

maszynka120107
 Share

Recommended Posts

WITAM DWA DNI TEMU DOZNAŁAM WYPADKU W PRACY : PRACUJĘ W SKLEPIE MIĘSNYM GDZIE NA ŻYCZENIE KLIENTA MIELIMY MIĘSO. Mieliłam mięso dla klientki i (w pośpiechu bo czekało w kolejce kolejne 2 osoby) gdy zauważyłam, że kawałek mięsa przykleiło się do ściany boczne "szyi"maszynki. W danej chwili nie mogłam znaleźć tzw. popychacza do maszynki i uznałam, że w/w kawałek mięsa znajduję się tak wysoko że bez problemu popchnę go palcem. Niestety palec się poślizgną - no i wpadł. Palec (czubek palca) jest już zszyty założono trzy szwy. Czy mam szansę otrzymać jednorazowe odszkodowanie z ZUS ??????? Dwa dni po zabiegu w szpitalu miałam wizytę u chirurga i dostałam zwolnienie L4 na 2 tygodnie. czy muszę z niego skorzystać, aby móc ubiegać się o owe odszkodowanie i czy w ogóle jest sens o nie się starać ???????? PROSZĘ O RADY

p.s. Jeszcze komisji z udziałem firmowego BHP-owca nie było- odbędzie się jutro dlatego proszę szybkie rady !!!!!!!

Witam. Raczej lepiej skorzystać z L4, jest podkładka że faktycznie była jakakolwiek niezdolność do pracy. Ja miałam dwa lata temu wypadek w pracy, byłam opiekunką grupy dzieci na lodowisku, złamałam ręke, byłam na zwolnieniu przez miesiąc, zaznaczam że w takim przypadku jeśli jest to wypadek w pracy zasiłek chorobowy to 100% pensji, ZUS to wyrównuje. Z dodatkowego ubezpieczenia grupowego w PZU dostałam jakieś grosze, natomiast w ZUS ponad 3 tysiączki. Złamanie nie było aż takie znów poważne. Myślę że warto się o nie starać. Pozdrawiam

dzięki za odp.

zapomniałam dodać, że pracuję na umowę zlecenie - czy mam takie same prawo do chorobowego wypadkowego tzn. czy należy mi się 100% ????

maszynka120107 wrote:
dzięki za odp.
zapomniałam dodać, że pracuję na umowę zlecenie - czy mam takie same prawo do chorobowego wypadkowego tzn. czy należy mi się 100% ????
Jeżeli była to umowa o zlecenie to ważne czy była opłacana składka wypadkowa. Jeżeli była to świaczenie z ZUS się należy, jeżeli nie była to się nie należy.