maszynka120107 Posted August 30, 2012 Share Posted August 30, 2012 WITAM DWA DNI TEMU DOZNAŁAM WYPADKU W PRACY : PRACUJĘ W SKLEPIE MIĘSNYM GDZIE NA ŻYCZENIE KLIENTA MIELIMY MIĘSO. Mieliłam mięso dla klientki i (w pośpiechu bo czekało w kolejce kolejne 2 osoby) gdy zauważyłam, że kawałek mięsa przykleiło się do ściany boczne "szyi"maszynki. W danej chwili nie mogłam znaleźć tzw. popychacza do maszynki i uznałam, że w/w kawałek mięsa znajduję się tak wysoko że bez problemu popchnę go palcem. Niestety palec się poślizgną - no i wpadł. Palec (czubek palca) jest już zszyty założono trzy szwy. Czy mam szansę otrzymać jednorazowe odszkodowanie z ZUS ??????? Dwa dni po zabiegu w szpitalu miałam wizytę u chirurga i dostałam zwolnienie L4 na 2 tygodnie. czy muszę z niego skorzystać, aby móc ubiegać się o owe odszkodowanie i czy w ogóle jest sens o nie się starać ???????? PROSZĘ O RADYp.s. Jeszcze komisji z udziałem firmowego BHP-owca nie było- odbędzie się jutro dlatego proszę szybkie rady !!!!!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maria1661348260 Posted August 31, 2012 Share Posted August 31, 2012 Witam. Raczej lepiej skorzystać z L4, jest podkładka że faktycznie była jakakolwiek niezdolność do pracy. Ja miałam dwa lata temu wypadek w pracy, byłam opiekunką grupy dzieci na lodowisku, złamałam ręke, byłam na zwolnieniu przez miesiąc, zaznaczam że w takim przypadku jeśli jest to wypadek w pracy zasiłek chorobowy to 100% pensji, ZUS to wyrównuje. Z dodatkowego ubezpieczenia grupowego w PZU dostałam jakieś grosze, natomiast w ZUS ponad 3 tysiączki. Złamanie nie było aż takie znów poważne. Myślę że warto się o nie starać. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maszynka120107 Posted September 1, 2012 Author Share Posted September 1, 2012 dzięki za odp.zapomniałam dodać, że pracuję na umowę zlecenie - czy mam takie same prawo do chorobowego wypadkowego tzn. czy należy mi się 100% ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted September 1, 2012 Share Posted September 1, 2012 maszynka120107 wrote:dzięki za odp.zapomniałam dodać, że pracuję na umowę zlecenie - czy mam takie same prawo do chorobowego wypadkowego tzn. czy należy mi się 100% ????Jeżeli była to umowa o zlecenie to ważne czy była opłacana składka wypadkowa. Jeżeli była to świaczenie z ZUS się należy, jeżeli nie była to się nie należy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts