Sprecyzowanie i udokumentowanie roszczeń z tytułu odszkodowania

Założył daleki-ostrow74, 11 września 2012 · 344 wyświetlenia

daleki-ostrow74

Witam. Jakiś czas temu miałem wypadek samochodowy nie ze swojej winy. Zgłosiłem szkodę na osobie do firmy Allianz (ubezpieczyciel sprawcy) gdyż doznałem następujących obrażeń:

Skrecenie kręgosłupa szyjnego; odprostowanie lordozy szyjnej z nieco kyfotycznym przygięciem na poziomie C4/C5

Ubezpieczyciel zarejestrował szkodę i poprosił mnie o sprecyzowanie i udokumentowanie roszczeń z tytułu odszkodowania (gdyż zażądałem z tytułu odszkodowania 4000 zł, a z tytułu zadośćuczynienia 5200 zł). Sprawa rozbija się o to, iż Allianz chce żebym udokumentował i sprecyzował za co żądam 4000zł odszkodowania. Znalazłem w internecie informacje która mówi o tym że stan zdrowia wlicza się w sprawy majątkowe. Znalazłem tabele uszczerbku na zdrowiu i skręcenie kręgosłupa szyjnego mieści się w ramach 1-5%. Czy mogę tak uzasadnić te roszczenie? Czy może przeszarżowałem?

kancelariaa

Witam

Odszkodowanie jest za straty majątkowe. Dlatego poproszono o ich udokumentowanie. Mogą to być np. faktury/paragony za lekarstwa, wizyty lekarskie, rehabilitację, zmniejszone wynagrodzenie na chorobowym itp.

Pozdrawiam

Mariusz
Ja natomiast dodam, że odnośnie zadośćuczynienia należy dostarczyć całą dokumentację medyczną potwierdzającą obrażenia. Dodatkowo napisać kilka słów o osobie, o swoim zainteresowaniu, o aktywności fizycznej, o stanie zdrowia itp...
daleki-ostrow74
Czyli popełniłem duży błąd. Czy żeby wyjść z tej sytuacji w miare obronna ręką, mogę sprostować że niestety nie będe w stanie udokumentować strat w wysokości 4200 w wyniku zagubienia dokumentów(faktur) / nie dojścia do skutku prac które miałyby miejsce gdyby nie wypadek (miałem mieć możliwość zarobienia pieniędzy u ojca w firmie - praca fizyczna) ??
Jacek

Odnośnie zadośćuczynienia za szkody osobowe: trzeba przedstawić w TU dokumentację medyczną powypadkową z przebiegu leczenia, opis urazów( do określenia trwałego uszczerbku na zdrowiu: co wyliczy lekarz orzecznik).

Faktury za leczenie, lekarstwa, opatrunki a także udokumentowane utracone korzyści mogą wpłynąć dodatkowo na zwiększenie odszkodowania .