Jump to content
Forum Odszkodowania

Wypadek samochodowy pytanie o ubezpieczenie

Recommended Posts

witam wziąłem ojca samochód bez jego wiedzy dałem koledze z którym sam pojechałem doszło do wypadku kierowca golfa nie ustąpił nam pierwszeństwa i w nas uderzył auto mojego ojca do kasacji ja w szpitalu koledze nic się nie stało kolega nie miał prawa jazdy i wydmuchał 0.65 czy w takiej sytuacji ubezpieczyciel pokryje koszty auta mojego ojca ??

auto już odcholowana z parkingu policyjnego policjant który zajmował się sprawa powiedział że będzie to traktowane jako kolizja jak ojciec powiedział że nie wnosi zarzutów wobec mnie i kolegi

jechałam samochodem z bratem i siiostra -zagapiłam się i udeżyłam w samochód a ten udeżył w kolejny.

Jechałam wolno więc nic mi i moim bliskim się nic nie stało.samochód w który uderzyliśmy ma tylkko wgięcie (kierowca bez uszcerbku)a ten trzeci samochód ma tylko ryskę ale pech chciał że pasażerka leczyła się wcześniej na kręgosłup.

wezwano policję i karetkę .karetaka zabrała tą panią z tym kręgosłupem .co mi może z tego tytułu grozić czy ona może żądać odzkodowania.

pomocy

Ewellina o ile poszkodowana zgłosi roszczenie odszkodowanie raczej pokryje OC o ile nie byłaś pijana, miałaś uprawnienia itp, myślę że sprawa trafi do sądu dostaniesz o ile wszystko pójdzie po Twojej myśli grzywnę (max od 20 do 5000zł) o ile pójdzie sprawa z kodeksu wykroczeń a myślę że tak no chyba że zostałaś ukarana mandatem;)

w tej sprawie dziś przyszło do mnie takie pismo z Wydziału Ruchu drogowego Komendy Miejskiej Policji w Łodzi.

Że powołany w sprawie biegły wskazał że obrażenia których doznała Pani x spowodowały naruszenie czynności narządów ciała w rozumnieniu art. 157 par.KK.

i że zostało wszczęte dochodzenie .

iii że przysługuje mi prawo samodzielnego wniesienia wniosku o ukaranie jako oskarżycielowi posiłkowemu.

PROSZE O MOMOC TZN . ŻE JAKA JEST W TEJ CHWILI MOJA SYTUACJA.???????

czy byłaś już na policji składać wyjaśnienia? pytam z którego par bo art 157 brzmi tak § 1. Kto powoduje naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia, inny niż określony w art. 156 § 1, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 2. Kto powoduje naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia trwający nie dłużej niż 7 dni, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 3. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 lub 2 działa nieumyślnie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 2 lub 3, jeżeli naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia nie trwał dłużej niż 7 dni, odbywa się z oskarżenia prywatnego.

§ 5. Jeżeli naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia trwał dłużej niż 7 dni, a pokrzywdzonym jest osoba najbliższa, ściganie przestępstwa określonego w § 3 następuje na jej wniosek.

z tego też powodu może być różna kwalifikacja czynu i różne konsekwencje co do kary!! Spotkałem się z podobnym przypadkiem, który wyglądał o wiele gorzej i zasugerowałem dobrowolne poddanie się karze, jaką zaproponują w dochodzeniu skończyło się na grzywnie i tyle. Jeżeli zaproponują Ci takie własnie rozwiązanie można na nie przystąpić o ile się z tym zgodzisz, jeżeli nie sprawa może trafić do sądu. Co do zadośćuczynienia i odszkodowania szkodę pokryje polisa OC.