Skrecenie stawu skokowo goleniowego 3 stopnia

Założył reactor, 20 września 2012 · 280 wyświetleń

reactor

Witam,

Chciałem zapytać pod jaką kategorie podchodzi skrecnie 3 stopnia? Chodzi mi tu o tabele norm oceny procentowej trwałego uszczerbku na zdrowiu w pzu. Podchodzi to pod punkt 163 ale czy a,b,c a może d?

163. Uszkodzenie stawu goleniowo-skokowego i/lub skokowo-piętowego – skręcenia, stłuczenia, uszkodzenia więzadeł, torebki, uszkodzenia tkanek miękkich, blizny – w zależności od zniekształceń, funkcji stopy, zmian wtórnych i innych powikłań:

a) następstwa skręceń powodujące niewielkie zaburzenia ruchomości, niewielkie zniekształcenia, blizny, ubytki

1–2%

b) miernego stopnia zaburzenia ruchomości i zniekształcenie – po częściowym uszkodzeniu więzadeł bez niestabilności w stawach

2–5%

c) średniego stopnia zaburzenia ruchomości i zniekształcenie – po częściowym uszkodzeniu więzadeł, z niestabilnością w stawach

5–10%

d) duże zmiany z utrzymującymi się objawami funkcjonalnej niestabilności stawów, po całkowitym rozerwaniu więzadeł

10–20%

Nogę miałem w szynie założoną przez lekarzy z izby przyjęć w szpitalu. Po 10 dniach lekarz na izbie przyjęć kazał skierować się do ortopedy na wizytę celem zdjęcia szyny. Ja na wizytę ustawiłem się od razu ze względu na L4 i ortopeda kazał przyjść już po 5dniach na zdjęcie szyny. Po w sumie ponad miesiącu zostało wypisane zakończenie choroby z informacją o ciągłej małej opuchliźnie.

PS wciąż czekam na wezwanie na komisję lekarską PZU (3 tydzień)... Ile się czeka na wezwanie po wysłaniu dokumentów?