Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek motocyklowy (zmiażdżone kolano) - sprawca zbiegł z miejsca

Rekomendowane odpowiedzi

Wypadek miałam 25.10.2006. o 20:30 na ul. Świętokrzyskiej w Warszawie, w okolicy Ministerstwa Finansów.

Jechałam od strony Tamki w kierunku Marszałkowskiej lewym pasem. Zaraz za półkolistym zakrętem, pod górkę, wyminęłam auto i rozpostarła się przede mną pusta droga, którą codziennie wracałam z zajęć do domu . Mżawka padała od półtorej godziny - zlepiony bród, śmiecie i inne syfy osiadły na nawierzchni. Po przejechaniu pierwszych świateł wyskoczyło mi z lewej strony czarne BMW.

Gość stał w korku na pasie w przeciwnym kierunku. Oddzielała nas linia ciągła. Nagle stwierdził, że chce zawrócić i wjechał na mój pas. Wiedziałam, że za mną na obydwu pasach jadą samochody, więc nie mogłam uciec na prawo. Po lewej był sznur samochodów. Aby nie wjechać w zderzak czarnego BMW nacisnęłam przedni hamulec, prawdopodobnie za szybko, co mogło spowodować zablokowanie przedniego koła.

Moto wpadło w poślizg, w 2 sekundy poleciało na lewo, nie miałam nawet szans cokolwiek zrobić. W czasie upadku podparłam się nogą i doszło do zmiażdzenia kolana. Sprawca nie zatrzymał się w ogóle, zbiegł z miejsca.

Mam dwóch świadków. Jeden z nich zapamiętał tylko litery i jedną cyfrę z rejestracji. Policja nadal, od 4 miesięcy, szuka sprawcy.

Po wypadku 12 dni spędziłam w szpitalu. Miałam 2 operacje kolana, od 4 miesięcy chodzę o kulach. Dopiero za miesiąc powinnam chodzić samodzielnie.

Mam następujące pytania do Forumowiczów:

1. Czy ktoś miał podobną sytuację (sprawca zbiegł z miejsca wypadku) i udało się policji go odszukać?

2. Czy można na własną rękę przyspieszyć dochodzenie?

3. Czy można dostać film z kamery w innych miejscach? Lub na tej samej ulicy? Mimo, że policji nie udało się takiego filmu uzyskać?

4. Czy w PZU uzyskam jakieś odszkodowanie mimo, że aktualnie sprawca nie został odnaleziony?

Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc, bardzo proszę o odpowiedź w tej sprawie.

Liza

witaj,

Jeżeli nie uda się odnaleźć sprawcy, a policja stwierdzi winę zbiegłego z miejsca wypadku, wówczas możesz starać się o odszkodowanie z Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego. Roszczenie do UFG zgłasza się przez dowolny zakład ubezpieczeń, który ma obowiązek przyjąć szkodę. Postępowanie likwidacyjne trwa dłużej niż standardowo, jednak odszkodowanie jest wypłacane w pełnej wysokości.

Jeżeli policji nie udało się odnaleźć sprawcy już prawdopodobnie go nie odnajdą. Dobrze, że dysponujesz świadkami zdarzenia.

Czy na miejscu wypadku była policja i pogotowie? Czy powiadomiłaś o tym zdarzeniu później?

Decydujące znaczenie w sprawie ma opinia policji co do sprawstwa wypadku. Jesteś pewna, że policja uznała winnym kierowcę BMW?

Jeżeli tak zgłoś szkodę do UFG.

w razie problemów zapraszam do skorzystania z naszych konsultacji

• 1 miesiąc temu...

Witam. W październiku 2007 miałam wypadek motocyklowy. Kierowca BMW zajechał mi drogę, przez co zmuszona byłam do awaryjnego hamowania w deszczu i doszło do wywrócenia się motocykla. W czasie upadku podparłam się nogą o asfalt i doszło do zmiażdzenia kolana. Ze sprawcą wypadku nie miałam kontaktu - zbiegł on z miejsca natychmiastowo. Nie jest znany z imienia i nazwiska. Mam dwóch świadków, którzy go widzieli podczas tego manewru i stwierdzili jego winę. Jeden z nich widział sprawcę od tyłu i częściową rejestrację jego pojazdu - czarnego BMW.

Moja sprawa na policji ciągnęła się przez 6 miesięcy. Przesłuchiwano świadków, ale żaden nie przyznał się do winy. Jest jeden podejrzany z Warszawy, ale nie postawiono mu zarzutu z braku dowodów.

Mam całą historię swojej choroby, opis dwóch operacji. Od 6 miesięcy chodzę na rehabilitację i jeszcze nie jest ona zakończona.

Dostałam dzisiaj list z prokuratury rejonowej. Umorzono dochodzenie z powodu braku dowodów i braku oskarżonego w tej sprawie. Dodatkowo, napisali, że miałam nogę skręconą zaledwie, a miałam zmiażdżone kolano i rehabilitacji po 6 miesiącach jeszcze nie zakończyłam.

Mam 7 dni na odwołanie. Czy ktoś mi może pomóc w tej sprawie? Zupełnie nie znam się na tym. Będę wdzięczna za każda pomoc.

Proszę o kontakt.

LIZA