umak Posted October 2, 2012 Share Posted October 2, 2012 Witam,Miałem wypadek samochodowy nie z mojej winy i firma ubezpieczeniowa orzekła szkodę całkowitą. Wypłaciła mi kwotę gwarantowaną. Kwota odszkodowania została obliczona na podstawie różnicy wartości auta przed wypadkiem i wartości pozostałości po wypadku. I tu mam problem, kosztorys został zrobiony w systemie Audatex i wynika z niego że wartość auta przed wypadkiem to 14.700zł a po 2560zł, jednakże firma ubezpieczeniowa podniosła wysokość pozostałości do kwoty 5700 zł (motywując taką kwotę wystawieniem mojego auta na platformie internetowe i urealnieniem wartości auta po wypadku - rzeczywistą jego wartością) przez co wypłacono mi 9000zł.Pytanie moje to - czy firma ubezpieczeniowa według prawa może stosować w wyliczeniu odszkodowania dwa różne systemy obliczeń, co jest według mnie działanie na szkodę poszkodowanego - czyli moją.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts