Jump to content
Forum Odszkodowania

wypadek w drodze do pracy - szkoda osobista

majcinek
 Share

Recommended Posts

Witam,

Mam nastepujacy problem. Kilka tygodni temu w drodze do pracy mialem wypadek. Na miejscu byla policja, straz i pogotowie. Wina orzeczona przez policje osoby kierujacej drugim pojazdem. Je odjechalem karetka do szpitala. Po zrobieniu zdjec okazalo sie ze skrecenie kregoslupa w odcinku szyjnym, oprocz tego poobijany bok. Dostalem sumie zwolnienie lekarskie na 3 tygodnie, plus kolnierz przez ten okres. Kolnierz dodatkowo mam nosic przy jezdzie samochodem czy dluzszych spacerach.

Powiedziano mi ze moge starac sie o odszkodowanie z oc sprawcy wypadku, jednak okazalo sie ze dodatkowo posiadam ubezpieczenie grupowe wykupione przez pracodawce, oprocz tego wykupilem sobie sam dodatkowo wlasne NNW na mniejsza kwote w formie zabezpieczenia. Do samochodu oczywiscie tez wykupywalem NNW i zeby bylo smeisznie posiadam rowniez kredyt hipoteczny do ktorego rowniez dolaczone mam NNW.

W sumie NNW wykupione mialem w PZU, HDI i Warcie, OC sprawcy w PZU. Moje pytanie jest takie, z ktorego ubezpieczenia nalezy mi sie odszkodowanie, tylko z jednego, z kilku, czy ze wszystkich ? Dziekuje slicznie za pomoc.

Witam,

Oczywiście należy się Panu odszkodowanie, zarówno z tytułu ubezpieczenia NNW, jak i OC sprawcy wypadku.

Świadczenie z polisy NNW zostanie wypłacone po oszacowaniu ewentualnego uszczerbku na zdrowiu, zgodnie z tabelą zawartą w OWU (ogólne warunki ubezpieczenia).

Odszkodowanie z tytułu OC daje większe możliwości - poza zadośćuczynieniem za doznany ból i cierpienie, przysługuje Panu roszczenie o zwrot kosztów związanych z leczeniem i ewentualną rehabilitacją, zapłata za zniszczone na skutek wypadku mienie (np. komórka, odzież), itp.

Jeżeli ma Pan pytania, proszę o kontakt telefoniczny - 885 866 666

Pozdrawiam,

Agnieszka