Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wrzesień wymiana części - Październik wypadek - ODSZKODOWANIE

Rekomendowane odpowiedzi

We wrześniu wymieniałam sporą ilość części na nowe bo już się sypały (rozrząd, uszczelkę pod głowicą, cewkę, maglownicę, łożysko, termostat, świece, przewody) po trzech tygodniach użytkowania miałam wypadek (nie z mojej winy). Znając życie wycenią mi uszkodzenia na grosze a mam mocno skasowane auto i to właśnie z przodu.Nie zbierałam paragonów ani faktur za części bo nie przewidziałam, ze będą mi potrzebne. Zakładam, że będę musiała się odwoływać od decyzji likwidatora więc mam do Was pytanie: czy poświadczenie napisane przez mechanika, który wypisze co wymieniał, ile kosztowała dana część i ile wziął za naprawę przejdzie czy nie?

Rozumiem, że chodzi o ew. podniesienie wartości pojazdu przed szkodą z tytułu tych napraw ?

Jeśli tak, to w ogóle nie ma takiej możliwości, nawet gdyby były rachunki. Wszytkie te naprawy mają charakter eksploatacyjny i były konieczne do utrzymania pojazdu w ruchu.

Ew. podniesienie wartości może mieć miejsce jedynie w przypadku udokumentowanych napraw głównych w okresie do 1 roku przed wypadkiem.

W tym sęk że ubezpieczyciel sprawcy domaga się takiego upoważnienia ale już udało mi się coś spłodzić.

Tylko ja będę zajmowała się tą sprawą (likwidacją i wyrejestrowaniem) bo mąż za granicą a poza tym i tak ja ogarniam sprawy auta a on zwykle siedział w kuchni :-) taka mała zamiana ról w domu :p