kesler Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Witajcie.Mam pytanie czy istnieje taka ustawa mowiaca o tym ze auta powyzej 3 lat sa naliczane z cennika czesci tanich -zamiennikow?Chodzi o kosztorys z T.U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
assistance Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Nie ma takiej ustawy, co najwyżej TU może zawrzeć taki punkt w OWU ubezpieczenia AC.Proszę dokładniej opisać problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesler Opublikowano 12 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Dziekuje za odpowiedz.Lakiernik ktory mial mi naprawic auto z polisy sprawcy powiedzial mi ze jest takie rozporzadzenie .Dodam ze mam auto z 2004 rokui jak powiedzial w zwiazku z czym nie naleza mi sie czesci oryginalne a zamienniki.Napisalem mu pelnomocnictwo aby dalej zajal sie moja sprawa ,zrobil swoj kosztorys i wystawil dla T.U. faktury.Czego nie wiedziec czemu nie zrobil?Twierdzi ze nic nie uzyska z T.U.Dodam ze dostalem pieniadze z kalkulacji ofertowej na konto reszte mial zrobic pan lakiernik.. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
assistance Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Witam, Lakiernik wprowadza Pana w błąd. Zgodnie z orzecznictwem ubezpieczyciel zobowiązany jest pokryć wszystkie celowe, ekonomicznie uzasadnione wydatki poniesione w celu przywrócenia poprzedniego stanu pojazdu. Do wydatków tych należy zaliczyć koszty nowych części i innych materiałów, jeżeli ich użycie było niezbędne do naprawienia pojazdu. Ponadto, jeżeli uszkodzone części były oryginalne, do naprawy należy użyć części oryginalnych. Polecam zmianę warsztatu, bo ten ewidentnie działa nie na Pana korzyść, tylko ubezpieczyciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszka Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Do Pani Agnieszki:Czy dysponuje Pani orzeczeniem na potwierdzenie tezy cyt.:"Ponadto, jeżeli uszkodzone części były oryginalne, do naprawy należy użyć części oryginalnych"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
assistance Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Polecam lekturę:http://rzu.gov.pl/orzecznictwo/art-363-naprawienie-szkody/Czy_mozna_naprawic_samochod_przy_uzyciu_nowych_czesci_czesci_oryginalnych__566 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi