Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Jak dochodzić swoich roszczeń

fordson
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam uprzejmie

Dłuższy czas byłem bez pracy.Ponieważ poprzednio miałem swoja firmę bardzo długo trwała rejestracja w Urzędzie Pracy.Zostałem zarejestrowany jako bezrobotny bez prawa do zasiłku ( ostatnie dwa lata przed rejestracją firma była zawieszona). Znalazłem pracę z ogłoszenia.Pracowałem przez miesiąc,na próbę.Pracodawca poprosił o dokumenty z przebiegu dotychczasowej pracy.Dostarczyłem je,ale nie zgodziłem się by u niego zostały na stałe.Jak również poinformowałem że jestem zarejestrowany w Urzędzie Pracy.Pracowałem tam kilka miesięcy,wynagrodzenie otrzymywałem na czas.Nie dopytywałem się czy jestem zgłoszony w ZUS-ie.Pewnie bym pracował tam do tej pory, gdyby nie wypadek.Potknąłem się i spadłem z ciężarówki na betonową posadzkę.Doznałem złamania nadgarstka lewej ręki z przemieszczeniem,konieczna była operacja,mam poskręcany nadgarstek na metalowych płytkach.W szpitalu okazało się że nie mam ubezpieczenia ze stosunku pracy.Na szczęście było ubezpieczenie z Urzędu Pracy.Po dojściu do siebie,zgłosiłem się do swojego pracodawcy o pomoc ,spotkałem się z odmową.

I teraz pytanie z tematu ,jak dochodzić swoich roszczeń ?