Romanesku Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Witam, w 2008 roku podczas jazdy samochodem słuzbowym w godz.pracy uległem wypadkowi.Sprawca wjechał w tyl mojego samochodu a ja doznałem uderzenia tzw.smagniecia biczemi.Na miejscu była policja i pogotowie.Sprawca dostał mandat, mnie zbadało pobieznie pogotowie i pozwolono mi jechać do domu.Z upływem czasu zacząłem odczuwać dolegliwości powypadkowe w kregosłupie szyjnym.2 miesiące temu postanowiłem sie zbadać u neurologa i wyszło że mam lordoze kręgosłupa szyjnego i inne nieprawidłowości.Leczę się już 2-gi miesiąc(leki , rehabilitacja)Czy mogę się ubiegać o odszkodowanie w pracy i u sprawcy z OC po upływie już 4 lat od zdarzenia?Dodam że juz nie pracuję w tej firmie ale wypadek był oczywicie zgłoszony w tym samym dniu mojemu przełożonemu oraz do działu komunikacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Witam, zgonie z art. 442 § 1 k.c. roszczenia z tytułu czynów niedozwolonych przedawniają się po upływie 3 lat od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i osobie zobowiązanej do jej naprawienia nie później jednak niż 10 lat od dnia, w którym nastąpiło zdarzenie wyrządzające szkodę. Mam nadzieję, że to rozjaśni sprawę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanesku Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Dziękuje za odpowiedz.Czyli rozumiem ze jeśli dowiedziałem się o szkodzie na zdrowiu 2 miesiące temu i nie upłynęło 10 lat od zdarzenia to mogę domagać się odszkodowania?I chyba w przypadku kiedy leczenie jest powyżej 7 dni ten okres wydłuża się do 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KP Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Romanesku wrote:Dziękuje za odpowiedz.Czyli rozumiem ze jeśli dowiedziałem się o szkodzie na zdrowiu 2 miesiące temu i nie upłynęło 10 lat od zdarzenia to mogę domagać się odszkodowania?I chyba w przypadku kiedy leczenie jest powyżej 7 dni ten okres wydłuża się do 20 lat.Teoretycznie możne Pan podnosić kwestię ujawnienia się nowych dolegliwości po kilku latach od wypadku, ale w praktyce pojawi się kwestia, czy aby obecne dolegliwości to skutek wypadku, szczególnie że po wypadku był Pan przebadany i zdiagnozowany i problemów z lordozą nie ma.Kolejnym słabym punktem jest też wspomniane przedawnienie, bo Ubezpieczyciel podniesie ten zarzut wskazując, że po wypadku wiedział Pan jakie są obrażenia i kto jest sprawcą, a mimo tego nie podjął Pan żadnych działań.Prawo do jednorazowego odszkodowania z ZUS nie przedawniło się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanesku Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Dziękuje za odp. W jaki sposób domagać się odszkodowania w Zus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KP Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Romanesku wrote:Dziękuje za odp. W jaki sposób domagać się odszkodowania w Zus?Proszę złożyć wniosek do ZUS załączając:1. protokół z ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku2. zaświadczenie o zakończeniu leczenia - druk N-93. dokumentację medyczną4. dokumentację z policji potwierdzającą okoliczności i przebieg zdarzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ava80 Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 KP wrote:Romanesku wrote:Dziękuje za odp. W jaki sposób domagać się odszkodowania w Zus?Proszę złożyć wniosek do ZUS załączając:1. protokół z ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku2. zaświadczenie o zakończeniu leczenia - druk N-93. dokumentację medyczną4. dokumentację z policji potwierdzającą okoliczności i przebieg zdarzenia.Mój ulubiony forumowicz. Rzeczowo i prosto. Bez opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi