Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek drogowy z obrażeniami w pracy i co dalej? Mimi

malinowa3
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w następującej sprawie:

Mój syn spowodował wypadek drogowy w czasie pracy. Zniszczniu uległ samochód pracodawcy (ubezpieczenie OC i AC). Syn obecnie lezy w szpitalu na obserwacji. Ma pękniętą czaszkę, zdartą skórę z głowy, przyszyto mu ucho które nie wiadomo czy przyrosnie i szereg innych obrażeń, które podejrzewam, że dopiero się ujawnią (powybijane zęby, pozrywane ścięgna itd).

Wypadek był z winy syna: wpadł w poslizg przewożąc pracownika na polecenie pracodawcy.

W szpitalu przeprowadzono badania alkomatem (wynik 0,00), policja wypisała manadat.

Syn jest zatrudniony na umowe o pracę na czas określony.

Nie chcę by wrócił do tej pracy, właśnie ze względu na to, że zmuszony jest wykonywać różne polecenia pracodawcy, niezgodne z zakresem obowiązków.

Dodam, że formalnie otrzymuje płacę minimalną, reszta pod stołem.

Syn posiada prawo jazdy kat B natomiast często przewoził pracowników busem. Przewożonemu w dniu wypadku pracownikowi nic się nie stało.

Co dalej? Jak dalej postępować - oprócz lecznia, które ustalimy. Czy pracodawca miał prawo wysyłać go busem z pracownikami, jeżeli nie jest zawodowym kierowcą?

Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

Witaj, spokojnie, jest szansa, ze wypadek bedzie uznany za wypadek przy pracy.

Natomiast osobną kwestią będzie prawo do swiadczen z ubezpieczenia spolecznego jesli okaze sie, ze wina Twojego syna byla wyłączną winą wypadku.

Prosze sie nie denerwowac na zapas, wydaje mi się, że oprócz winy Pani syna (jesli chodzi o policję i wypadek drogowy), to może jeszcze wchodzić w grę niedopełnienie obowiązków po stronie pracodawcy. A wowczas juz sprawa będzie o wiele korzystniejsza dla Was. I w duzsej mierze mogą byc szanse na swiadczenia z ZUSu, tzn. 100" chorobowego i jednorazowe odszkodowanie i ewentualną rentę wypadkową. Ale - poki co, nie zapeszajmy.

Proszę mi na wstępie podać takie dane:

1. Czy zostało przeprowadzone przez zakład pracy postępowanie powypadkowe?

2. Czy został sporządzony protokół powypadkowy i jakie tam zawarto zapisy?

Szczególnie, czy jest stwierdzenie, ze wypadek został uznany za wypadek przy pracy i jakie są zapisy w punkcie 5 protokółu? Ten punkt jest bardzo wazny!

3. Czy syn posiadał badania lekarskie profilaktyczne, na ktore został skierowany przez pracodawcę i czy w skierowaniu okreslono, ze będzie prowadził równiez samochod - busa osobowego?

4. Czy syn posiadal aktualne szkolenie bhp?

5. Czy i jaki posiadał syn zakres czynnosci (karte czynnosci)?

6. Czy syn został zapoznany z ryzykiem zawodowym na swoim stanowisku pracy? W jaki sposob i czy gdzies potwierdzil zapoznanie i czy owo ryzyko przewidywalo rowniez prowadzenie samochodu?

To wszystko, o co pytam powyzej to są obowiazki pracodawcy wobec pracownika i niedopelnienie jakiegokolwiek z nich moze byc powodem, ze orpcz winy syna jako sprawcy wypadku bedzie mozna stwierdzic wspolwine pracodawcy z tytulu dopuszczenia do pracy pracownika wobec którego nie dopelniono wszelkich obowiazkow.

Ale - to mozna bedzie dopeiro stwierdzic po uzyskaniu odpowiedzi na powyzsze pytania.

Tak wiec - najpierw szybciutko mi na to wszystko odpowiedz a potem zobaczymy co dalej!

A najwazniejsze - mysl pozytywnie!

Powodzenia!:-)