Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypłata z oc sprawcy- 50% ograniczenie odpowiedzialności

pafi40
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam krótko nakreślę przebieg zdarzenia.

Moja żona jechała do pracy, jechała drogą główną i rozpoczęła manewr skrętu w lewo w drogę podporządkowaną. Włączyła kierunkowskaz upewniła się, że pojazd jadący za nią nie rozpoczął manewru wyprzedzania, zmniejszyła prędkość. W momencie kiedy zaczęła skręcać, jadący za nią pojazd nissan próbował ją ominąć z lewej strony, w wyniku czego uderzył w lewy przód mojego samochodu, następnie w ogrodzenie posesji obok. Jak stwierdził później jechał z prędkością ok 80 km/h i myślał że zdąży. Widząc ewidentną winę kierującego nissanem nie wzywałem policji, spisałem oświadczenie w którym przyznał się do winy, oddałem sprawę do ubezpieczyciela(TUiR WARTA) rzeczoznawca uznał szkodę całkowitą. Wystąpiłem również o pojazd zastępczy, ponieważ nie miałem czym jeździć do pracy i wozić dzieci na zajęcia szkolne i dodatkowe. Ubezpieczyciel stwierdził, że moja żona nie zachowała szczególnej ostrożności przy skręcaniu i pomniejszył wypłatę szkody o 50 %, uznając ją współwinną, odmówił również zwrotu kosztów poniesionych na wynajem samochodu zastępczego. Według mnie jest to ewidentny przykład tego, że WARTA próbuje „nagiąć” przepisy dla swojej korzyści.

Proszę o podpowiedź, co mam zrobić, żeby odzyskać należne odszkodowanie.

Paweł