Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek w pracy. Pieniądze za zwolnienie.

adag77
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 12.10. br. uległam wypadkowi w pracy. Od tego czasu pozostaję na zwolnieniu lekarskim. Dziś otrzymałam wypłatę, jednak tylko do dnia wypadku (stawka godzinowa). Czy to oznacza, że za okres zwolnienia zapłaci mi ZUS? I ile czasu może to potrwać?

• 3 tygodnie później...
adag77 wrote:
Dnia 12.10. br. uległam wypadkowi w pracy. Od tego czasu pozostaję na zwolnieniu lekarskim. Dziś otrzymałam wypłatę, jednak tylko do dnia wypadku (stawka godzinowa). Czy to oznacza, że za okres zwolnienia zapłaci mi ZUS? I ile czasu może to potrwać?
Zgadzam się w pełni przedmówcą, że „wszystko zależy od okoliczności”(…). Chciałbym jednak uzupełnić odpowiedź: otóż, zakładam, że składki w imieniu Pani są odprowadzane przez pracodawcę do FUS (ZUS). Jeżeli pracodawca, zaznaczam wyraźnie „nie zalega” ze składkami, to wówczas należy ustalić ilu pracowników (ubezpieczonych) zatrudnia. Należy pamiętać, iż Prawo do zasiłków i świadczenia rehabilitacyjnego z ubezpieczenia wypadkowego ustalają i świadczenie to oraz zasiłki wypłacają – płatnicy składek, jeżeli są zobowiązani do ustalania prawa do zasiłków w razie choroby i macierzyństwa i ich wypłaty, a zakład (ZUS) w pozostałych przypadkach art. 10 Ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. 2009 r. Nr 167 poz. 1322). Prawo do zasiłku (w tym chorobowego – również wypadkowego) ustalają i wypłacają płatnicy składek (w tym konkretnym przypadku pracodawca), którzy zgłaszają do „ubezpieczenia chorobowego!!!” powyżej 20 ubezpieczonych. Natomiast Zakład Ubezpieczeń Społecznych ustala i wypłaca wspomniane wcześniej świadczenia w przypadku gdy - ubezpieczonym, których płatnicy składek zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego nie więcej niż 20 ubezpieczonych, ubezpieczonym prowadzącym pozarolniczą działalność i osobom z nimi współpracującym, ubezpieczonym będącym duchownymi, osobom uprawnionym do zasiłków za okres po ustaniu ubezpieczenia, ubezpieczonym podlegającym ubezpieczeniu chorobowemu w Polsce z tytułu zatrudnienia u pracodawcy zagranicznego art. 61 Ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. 2010 r. Nr 77 poz. 512).

Proszę również pamiętać, gdy trwa postępowanie powypadkowe łącznie z trwającym postępowaniem administracyjnym (kompletowanie dokumentacji, czynności kontrolne ZUS, rozpoznanie sprawy itd.), w tym czasie otrzymywać będzie Pani zasiłek chorobowy w wysokości np. 80%. Po zakończeniu powyższych czynności prawnych pracodawca lub ZUS wypłaci wyrównanie wstecz, czyli wyrówna wynagrodzenie do wysokości 100% podstawy wymiaru. Jeżeli zasiłek wypłaca pracodawca, to powinien to robić w terminach, w których zwykł wypłacać wynagrodzenie, jeżeli wypłacać będzie ZUS, nastąpi to niezwłocznie, wówczas gdy stwierdzi, że dana osoba jest do niego uprawniona(nie później niż 30 dni od daty złożenia niezbędnych do tego dokumentów).