Dnia 12.10. br. uległam wypadkowi w pracy. Od tego czasu pozostaję na zwolnieniu lekarskim. Dziś otrzymałam wypłatę, jednak tylko do dnia wypadku (stawka godzinowa). Czy to oznacza, że za okres zwolnienia zapłaci mi ZUS? I ile czasu może to potrwać?
Wypadek w pracy. Pieniądze za zwolnienie.
Założył adag77, 8 listopada 2012 · 448 wyświetleń
Witam,
wszystko zależy od okoliczności wypadku i od tego jaką miała Pani umowę .
adag77 napisał(a):
Dnia 12.10. br. uległam wypadkowi w pracy. Od tego czasu pozostaję na zwolnieniu lekarskim. Dziś otrzymałam wypłatę, jednak tylko do dnia wypadku (stawka godzinowa). Czy to oznacza, że za okres zwolnienia zapłaci mi ZUS? I ile czasu może to potrwać?
Proszę również pamiętać, gdy trwa postępowanie powypadkowe łącznie z trwającym postępowaniem administracyjnym (kompletowanie dokumentacji, czynności kontrolne ZUS, rozpoznanie sprawy itd.), w tym czasie otrzymywać będzie Pani zasiłek chorobowy w wysokości np. 80%. Po zakończeniu powyższych czynności prawnych pracodawca lub ZUS wypłaci wyrównanie wstecz, czyli wyrówna wynagrodzenie do wysokości 100% podstawy wymiaru. Jeżeli zasiłek wypłaca pracodawca, to powinien to robić w terminach, w których zwykł wypłacać wynagrodzenie, jeżeli wypłacać będzie ZUS, nastąpi to niezwłocznie, wówczas gdy stwierdzi, że dana osoba jest do niego uprawniona(nie później niż 30 dni od daty złożenia niezbędnych do tego dokumentów).